Det er bred enighet om at trening er bra for oss, også når vi trer inn i den eldre garde. Trening er trolig også bra for opprettholdelse av kognitive funksjoner som gjerne svekkes med alderen.

 

En nyere studie av forskere ved Universitetet i Kansas’ senter for alzheimer sykdom ble utført for å lære mer om hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen vår. Et hovedspørsmål var hvor mye trening som er ideelt for å holde hjernen i form, noe som har vært uklart i tidligere forskning på temaet.

 

Svekkelser i hukommelse
trening2

Deltakerne i studien var 101 personer på minst 65 år, som ikke hadde symptomer på demens eller andre kognitive svekkelser. Det er i denne alderen de første tegnene på svekkelser i for eksempel hukommelse begynner å vise seg. Deltakerne gjennomgikk både tester på fysikk og kognitive evner før de fikk ble delt i tre grupper med treningsprogrammer av ulik intensitet. Det var også en kontrollgruppe som fortsatte å leve livene sine som før. Etter 26 uker kom de tilbake for å gjennomføre de samme testene de tok før de startet.

Les om Liv Turid som i flere år har arbeidet med å sette menneskers livshistorier ned på papir

 

Litt trening er nok

Uansett treningsprogram oppnådde alle deltakerne naturlig nok bedre fysisk form, og de som trente mest var i best form. Når forskerne så på testene i tankekapasitet var bildet mer uklart. De fleste av mosjonistene viste forbedret tankekapasitet, spesielt med tanke på oppmerksomhetskontroll og evne til å skape visuelle kart over områder, og det er kjent at dette er evner som ofte svekkes med alderen. Det var imidlertid ikke signifikante forskjeller mellom de som trente moderat og de som hadde et mer intenst treningsprogram.

Det kan altså se ut til at litt fysisk aktivitet kan være nok til å påvirke hjernen positivt, men hvor mye man svetter og presser seg selv spiller ikke nødvendigvis noen rolle for akkurat dette. En ting som er sikkert er iallfall at litt fysisk aktivitet er bedre enn ingenting, både for hjerne og kropp.

 

 

Kilde: The New York Times

Les også: Kan man trene seg frisk, uten medisiner?

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account