Å tørre og leve

Januar er en måned hvor mange ønsker å starte litt på nytt. Ofte går det likevel skeis med disse målene. Men hva slags mål er det vi egentlig setter oss, og for hvem? Hva skjer hvis vi går litt dypere?

 

Helseverden møter ektepar og kollegaer Silje og Harald Kirsebom, i sine nye lokaler i Trondheim. Han jobber som psykolog og hun jobber som hypnoterapeut. De forteller at de har opplevd en vekst av kunder som oppsøker dem for livsstilsendringer nå den siste måneden. Særlig Silje, som jobber med hypnoterapi, forteller at mange kommer til henne nå for røyke- og snusslutt, eller vektreduksjon.

Silje og Harald Kirsebom

Psykolog Harald Kirsebom og Hypnoterapeut Silje Kirsebom ønsker at folk skal jobbe mer i dybden, enn kun å fokusere på ytre mål.

– De fleste vet selvsagt at det ikke sunt å røyke eller snuse. Alt vi gjør som ikke er bra for oss blir en form for selvsabotasje. Men da må man finne ut hvorfor. Hvorfor driver jeg å saboterer for meg selv? Hvorfor gjør jeg ikke det som er bra for meg?

 

Uforløste følelser

Silje forteller at hun foretrekker som oftest å jobbe mer i dybden, for å finne årsaken til problemene – slik at personen kan kan skape sin egen endring selv, på et dypere nivå. Både hun og Harald bruker mye regresjon i behandlingene sine. Det som skiller regresjon fra en vanlig hypnose, er at man har en dialog med klienten og får dem i tale.

-Når jeg utfører en hypnose, snakker kun jeg til klienten – men, med regresjon får vi gjerne tak i det som ligger under overflaten, fordi vi har en toveis kommunikasjon. Da kan man jobbe med hva som helst.

Silje forteller at man kan finne tak i emosjonelle saker som ligger veldig dypt, gjerne gammelt og ofte fra barndommen. Vonde ting man har opplevd som man gjerne har trykket ned.

-Men det man trykker ned, det forsvinner ikke. Det blir jo bare der. Og det kan kanskje prege deg mye mer, enn om du tør å ta det frem, i trygge rammer.

Harald er enig og uttrykker at det gjerne er det som kommer innenfra du faktisk kan gjøre noe med. De fleste ønsker gjerne å endre på utseende, og hvordan andre oppfatter dem. Men dette blir, ifølge psykologen, ytre mål og motivasjon.

-Spørsmålet er vel egentlig.. hvor skal man hen? Er målet bare å gå ned noen kilo, eller å slutte og røyke – eller er det å få det bra? Jeg tenker at det alle egentlig er på jakt etter, er å få det bedre og føle seg bedre. De andre målene er gjerne sånne små teorier vi har på at hvis jeg endrer på meg selv, så vil folk elske meg mer. Men det er som regel ikke sant.

 

Les også: Tidligere liv med hypnoterapi

 

Droppe mål?

Så burde man da droppe å ha mål i det hele tatt? Kanskje man bare skal slippe alt og bare være fornøyd sånn som det er? Ja, takk begge deler, mener psykologen.

-Det viktigste er kanskje å bli fornøyd med seg selv. Da vil det være lettere å kunne endre på ting. Istedenfor at man endrer seg for å bli fornøyd.

-Det er jo akkurat dette vi gjerne sier til barna våre, skyter Silje inn. At de er bra og gode nok som de er. Så hvorfor ikke behandle deg selv på samme måten, spør hun retorisk.

Hun understreker viktigheten av å ha med seg et godt selvbilde i livet, slik at man ikke går rundt å føler seg feil. Vi er alle unike på vårt vis. Silje mener at når man har kommet dit hen, at er man fornøyd med seg selv, så vil også ytre mål bli lettere å oppnå.

-Men jeg tror ikke du blir noe lykkeligere av å bare bli tynnere. For du har det ikke noe annerledes på innsiden, selv om du er 10 kg mindre eller 10 kg større.

Emosjonelle røykere

Både hypnoterapeuten og psykologen mener det er viktig å finne frem i hva som ligger bak utfordringene og problemene. Silje kan fortelle at veldig mange som røyker er såkalte emosjonelle røykere. De knytter en stor del av følelsene sine inn i sigaretten. De vil ofte sitte med en følelse av at røyken faktisk er den som har ”vært der for dem”.

-Så når du tar bort den røyken da, som egentlig er relativt enkelt å gjøre med hypnose, så sitter du der fortsatt igjen med følelser som sorg, tap og savn. Da tenker jeg at det er kjempeviktig å gå inn i disse følelsene også. Hva er det du har lagt lokk på, som gjør at du er villig til å sabotere helsa di, for å slippe å håndtere dette?

 

Les også: Opprydning i sinnet med terapeutisk hypnose

 

Være sårbar og åpen for nye muligheter

løve barn

Så hvordan kan man starte prosessen med å finne ut hva man virkelig vil? Hvordan få kunnskap om hvilke mål som er de virkelige indre målene?

Harald forteller at selvaksept og aksepten over livet er viktig. Fordi livet er uforutsigbart, og at de fleste av oss aner egentlig ikke hvorfor vi er her, eller hva som skal skje videre, i morgen, neste måned, neste år og så videre – og det er helt greit.

-Det er mange ting folk drømmer om. Masse penger, fantastisk kropp.. men egentlig så ønsker vi i all hovedsak å bli akseptert, inkludert og å ha fred med og i seg selv. Vi ønsker å tørre å leve før vi skal dø.

For å få til dette må vi tørre å være sårbare og åpne oss for nye muligheter. Dette gir rom for endring. Da kan du faktisk skape noen ting – når du ikke er bundet til å late som om du har forstått alt. De fleste av oss forstår jo faktisk særdeles lite når det kommer til de store spørsmålene i livet.

Ufortalt konkurranse med hverandre

Psykologen forklarer at vi ofte har en slags ufortalt kamp med de rundt oss, om å prestere og være bedre. Vi skal i hvert fall ikke være dårligere enn for eksempel naboen, kollegaen, familiemedlemmet og så videre.

-Men sannheten er at de fleste av oss gjør akkurat dette. Later som de har forstått. Og dermed sitter alle sammen og tenker at alle andre rundt dem har skjønt det, men ikke jeg. Det er ikke rart at mange blir utslitt i dette jaget.

Det er egentlig oppskrifta på hvordan man går på en skikkelig smell, enes de to om – spesielt i dagens samfunn hvor vi blir bombardert med inntrykk og konstant stimuli overalt. Det er heller ikke så mange av oss som er klar over at vi driver å konkurrerer med hverandre, mener Silje. Hun sier det ikke trenger å være bevisst, men for mange er det er veldig vanskelig og skummelt å ikke skulle gå i takt.

-Men det er akkurat ved å gå ut av takten noen ganger, som gjør at du i større grad finner deg selv, forklarer hun.

 

Leste du? – Jeg har ikke noe tro på at det finnes folk som går rundt og er lykkelige hele tiden.

 

Egentid

Så hvilke råd har hypnoterapeuten og psykologen til hvordan du lettere kan gå mer i deg selv og finne ut hvem du er? Uten en maske. Uten forventningene, meningene og synsingen fra de rundt deg.

Første bud, for å bli kjent med hvem du er, er å tilbringe mer tid med deg selv. Og da kun deg selv, sier terapeutene.

-Trekk deg litt tilbake fra alt det som skjer rundt deg. Skru for eksempel av lyden på telefonen i en time. Gå deg en tur på et kvarter eller mer. Gi deg selv rom for å være litt alene. Vær nysgjerrig og let etter de tingene du kjenner skaper mer ro og harmoni i deg selv. Tilbring tid sammen med dyr. Les en god bok. Små, små ting, som til slutt utgjør en god del. Ting som hjelper i gang prosessen.

Gå tur mål

Utfordre og utforsk

Og hvis det dukker opp mindre gode følelser på veien? Da burde du utfordre deg selv, ved å gå litt inn i følelsen. Prøv å finn ut hvor det kommer fra, er terapeutenes råd. Enten på egenhånd eller ved hjelp av noen som du tør åpne deg for, og stoler på.

-Begynn, rett og slett, å bli litt nysgjerrig på deg selv. Jeg tenker at det nok kan være litt uvant for mange i starten. Det å tillate seg selv å virkelig kjenne på forskjellige følelser. Men se på det slik. Alle følelser som er med på å vekke noe i deg, er bra og interessant. Det betyr at noe skjer – at noe i deg er i ferd med å våkne opp.

Det er derfor viktig, oppsummerer terapeutene, at de målene du setter deg kommer fra innsiden. Man må muligens se nærmere på sin egen sårbarhet. Kanskje stille noen spørsmål det ikke nødvendigvis er så lett å finne svar på – kanskje man aldri helt finner svarene heller. Men det er uansett en start i riktig retning, for å kunne leve mer autentisk og mer som deg selv. Når man kommer nærmere de innvendige målene, vil de ytre målene naturlig følge etter.

 

Les også: Vision Board – Se klart dine mål og drømmer

 

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account