Sveits

Isabelle Büehler (33) fikk dekt mye av den alternative behandlingen hun valgte da hun ble syk.

 

I Sveits er fem alternative behandlingsmetoder likestilt med konvensjonell medisin, mye på grunn av en folkeavstemming. For Isabelle Büehler betød det at hun kunne velge en behandling som hjalp, etter at konvensjonelle leger ba henne akseptere å leve med kronisk utmattelse (ME).

I fjor ble homeopati, holistisk medisin, urtemedisin, akupunktur og tradisjonell kinesisk medisin likestilt med skolemedisin i den sveitsiske grunnloven. Det betyr at den vanlige helseforsikringen som alle innbyggerne har, også dekker disse behandlingene, dersom de blir gitt av en lege.

 

Sendt til psykolog

Isabelle Büehler begynte å føle seg ekstremt trøtt og fikk smerter i 2008, og fikk diagnosen Kronisk Utmattelsessyndrom (ME). Spesialisten på sykehuset forklarte henne at det var ingenting å gjøre.

-Jeg ble sendt til en psykolog for å lære meg å leve med sykdommen. Men så fikk jeg låne en bok om biologisk medisin, skrevet av Dr Thomas Rau ved Paracelsus-klinikken her i Sveits. Jeg trodde ikke min egne øyne – det stod at man kan bli frisk av ME på 6- 24 måneder!

Valgte helhetlig klinikk

Takket være den ordinære helseforsikringen, kunne Isabelle velge å dra til Paracelsus-klinikken i 2013. Behandlingen der administreres av leger og spesialister, som har tilgang til både konvensjonelle og alternative behandlinger.

Kroppen betraktes som unik, og helhetlig. De testet Isabelle blant annet for virus, tungmetaller, mineralmangel og nedsatt immunforsvar, som de mener er underliggende årsaker til ME.

-Familien var kritisk til mitt valg. Men etter hvert som jeg ble bedre, og jeg ble i stand til å forklare hvordan biologisk medisin virket, begynte de å akseptere det, forteller Isabelle.

Kan gå lange turer igjen

Blant behandlingene hun fikk var generell avgifting (detox), kostholdsendring, nevralterapi, hypertermi, og intravenøs behandling for å gjøre kroppen mer basisk.  De fleste av disse fikk hun dekt gjennom forsikringen, men noe måtte hun betale med egne penger.

– Etter tre år følte jeg meg bra, for første gang på åtte år! Nå idag trenger jeg fremdeles mye søvn, men smerten er borte, og jeg har nok energi til det som er viktig for meg i hverdagen. Jeg kan for eksempel ta lange gåturer og sykkelturer igjen, i tillegg til at jeg jobber 80%.

 

Kostholdsendring var en viktig del av behandlingen Isabelle valgte.

 

Folket sa ja

Sveits har et delvis direkte demokrati, der hele folket får uttale seg gjennom folkeavstemminger flere ganger i året. I 2009 fikk de stemme over å la fem alternative behandlingsmetoder inkluderes i den vanlige helseforsikringen. 67% sa ja.

Myndighetene besluttet  å innlemme disse behandlingsformene i en prøveperiode på fem år. I mellomtiden skulle de finne vitenskapelige bevis for at behandlingene var effektive.

I 2011 publiserte landets myndigheter en omfattende rapport som slo fast at homeopati hadde god effekt. Forskningsarbeidet ble likevel for krevende, og i 2016 konkluderte de med at det var umulig å bevise effekten av alle disse disiplinene i sin helhet.

Løsningen ble å la forsikringen omfatte disse behandlingsformene dersom de blir utført av en godkjent lege, og å fortsette å granske de mest kontroversielle behandlingene.  

 

Blandede reaksjoner

Reaksjonene på beslutningen var blandet. Mange reagerte på at behandlingene ble godkjent på tross av at de ikke kunne bevise på en vitenskapelig måte at de virket. Andre mente det viktigste var hva folk selv erfarte, og at friheten til å bestemme over sin egen helse går foran det vitenskapen kan måle. En leser på swissinfo.ch kommenterte at

så i en duell mellom vitenskapen og demokratiet så vinner demokratiet….jeg er ikke sikker på om det er bra eller dårlig.

Halvparten bruker alternativ medisin

Tallene bekrefter at alternativ medisin står sterkt i Sveits:

  • Halvparten av innbyggerne i Sveits har benyttet seg av det som kalles komplementær og alternativ medisin (CAM), og mener det hjelper.
  • 50% av sveitsiske leger vurderer også disse behandlingsformene som effektive.
  • 85% av sveitserne ville foretrukket et sykehus med tilgang til alternative behandlingsformer, fremfor ett som ikke har det.

-Jeg synes det er rart at ikke alle leger ser kroppen som en helhet. Moderne medisin har hatt veldig liten suksess med det de kaller kroniske sykdommer, så det er på tide å tenke nytt, mener Isabelle Büehler.

 

Les mer om alternativ medisin i Sveits:

Huffington Post: The Swiss Government’s Remarkable Report on Homeopathic Medicine

Swissinfo: Swiss to recognise homeopathy as legitimate medicine

Swissinfo: Alternative therapies are put to the test

Swissinfo: Opinion split on effectiveness of alternative medicines

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account