Det er noen år siden supermat var supertrendy, men det er fremdeles mange som sverger til produkter som spirulina, chlorella, kokosolje, hvetegress og goji-bær, og mener det har svært positiv effekt på egen helse. Elin Anita Åsland hos Helios i Trondheim er én av dem.

 

Helsekostbutikken Helios i Prinsens gate har en lang historie, og har bestått i 44 år. Åsland tok over som en av to daglige ledere for syv år siden. Butikken er heløkologisk, med de varer man trenger til daglig, men de prøver også å følge med på de ulike mattrendene. (red. 2017 – butikken Helios er dessverre ikke lenger i drift)

 

frukt«Du må skjønne hva trenden er. Supermat var en kjempegreie en periode, for kanskje fire-fem år siden. Det ble arrangert store konferanser, de fylte opp hele Brittania Hall med 300 mann. Supermat-trenden fikk mye oppmerksomhet i media. Så dalte interessen etter hvert, og det dukket opp en ny greie.»

«Det er noe med at du virkelig må ville det, med denne typen matrelatert kosttilskudd. Jeg tror at sånne type trender ikke består er at du skal gjøre noe ekstra utenom å spise den vanlige maten din. Du skal egentlig forandre tankegangen rundt mat og kosthold. Og du må kjenne det på kroppen, at dette er noe du vil bruke. Jeg begynte å bruke det og så stor forandring, både på meg selv og mine barn. Derfor bruker jeg det forstatt. Men det kan ta litt tid, alt som har med mat å gjøre tar lengre tid enn en pille.»

 

Det blir en livsstilsendring.

 

«Det blir det, og det er ikke så mange som klarer å fullføre det helt».

 

Benyttes av hele familien

Det finnes forskning som tyder på at spirulina kan forebygge diabetes, samt være et godt redskap for å dempe allergiplager. Åsland kan bekrefte dette. Hun forteller at hun selv har brukt supermat hver dag i omtrent fem år, og at også resten av familien drar nytte av supermat.

 

«Jeg veksler litt, men bruker hvetegress hver dag. Chlorella og spirulina bruker jeg også fast, men jeg veksler litt på dem. Det er muligens fordi det er litt kostbart, det blir dyrt når en hel familie skal gå på et. Men jeg ser at for oss blir det en slags vitaminpille som er naturlig, og som funker. Jeg sier til gutta mine at «dette må dere ta, det er din vitaminpille. Og de godtar det. De tenker kanskje ikke så mye over det selv, de er ti og tolv år, men jeg kan se bedring på eksem og astma. Det er en forandring i dem, og de er mer stabile, antageligvis fordi blodsukkeret er mer stabilt, for eksempel.

Hvilke forskjeller finnes det på de ulike supermatene, hva skal funke mot hva?

«Det er mye som har kommet inn under supermat, men det er jo mat som har et veldig fortettet næringsinnhold. Man har lett etter gode matplanter, med ekstremt næringsinnhold, tatt det ut og begynt å bruke det. Og det forandrer kroppen, fordi den får en boost i form av næringsstoffer. Samtidig fungerer supermat som detox, den setter i gang prosesser i kroppen. Forskjellen er egentlig at noe er bær, noe er olje, og noe er alger eller gress. Kokosolje er et eksempel, man har funnet ut at den er veldig næringsrik, det er et godt fettstoff, som ikke er farlig for kroppen».

 

Sunn kilde til fett

Kokosolje kan brukes som andre typer olje, for eksempel til steking og baking.

 

«Du har de tre fettsyretypene, som er mettet, flerumettet og enumettet. Kokosolje er mettet, og jo mer mettet en olje er, jo mer tåler den varme. Og jo mer flerumettet den er, jo mer reagerer den på lys, luft og varme. I bearbeidet mat i dag tilsettes det ofte plantefett, for det er et godt konserveringsmiddel, men det er ofte en flerumettet kilde, som blir ødelagt når den varmes opp. Dermed blir det et herdet fett, som vi spiser veldig mye av.»

 

«Kokosfett har blitt brukt i veldig mange år i asiatiske land, og har vært en god matkilde. Og man ser at de som bruker det har en bedre helse, derfor har det også blitt en greie i vesten nå, det har blitt en slags medisin. Vi selger enormt mye kokosfett».

 

Forskning tyder på at kokosolje kan hjelpe til å øke det gode kolesterolet (LDH) og senke det farlige (HDL). En studie fra 2009 tyder på at kokosolje kan redusere overvekt rundt magen, i media ofte omtalt som «det farlige magefettet».

 

«Det er fordi det flyter bedre i kroppen, og tetter ikke blodårene. Det sirkulerer. En annen ting som har blitt testet på er hjernefunksjon, for eksempel ved alzheimer sykdom, og det ser ut til å ha en positiv effekt. For vi trenger mye fett. Vi tror vi ikke skal spise fett fordi det er skummelt for kolesterolet, men det er ikke sant. Så kokosfett har blitt veldig stort».

 

Mange ulike bær er også kjent som svært gode næringskilder.

 

«Det er veldig mange bær som er gode næringskilder, for eksempel akai og goji. Goji-bær innehar omtrent 30 ganger mer c-vitaminer som blåbær».

 

Men blir ikke blåbær også betegnet som supermat?

 

«Det er det på sett og vis, men lavt i hierarkiet når det gjelder næringstetthet. I Norge kan man kalle blåbær supermat, men andre vil si at det ikke er det. Begrepet har kanskje blitt litt utvannet».

 

Sunn sjokolade

«Jeg hadde aldri trodd at kakao var så bra. Det er kakaoen som er rå som er sunn, den som er brent har ikke de samme egenskapene. Det som skjer når du brenner kakao er det samme som skjer med andre matvarer når de blir varmet opp, de taper næringsstoffer. For næringsstoffene er bare det naturlige. Derfor er det lite næringsstoffer i bearbeidet mat. Det er jo en del, men mye blir tapt på veien.»

«Kakao er utrolig rik på antioksidanter, det er den immunstyrkende biten. Det vi har gjort er å lage mye sjokolade, barer, oppskrifter, for vi ser jo at folk har veldig lyst på sjokolade, men de vil ikke spise det fordi det er usunt. Det går an å lage sjokolade som er sunn, som du kan spise med den beste samvittighet. Jeg pleier å sende med gutta mine sjokolade i matboksen».

 

Les mer om Kakaoens kraft

 

Den må definitivt testes.

 

«Ja, jeg kan virkelig nyte sjokolade nå, og det er jo herlig! Det er jo mat, ikke sant, men vanlig sjokolade er gjort om til en sukkerbombe med dårlig fett. Jeg fikk en aha-opplevelse og ble veldig glad da jeg fant ut dette. Det produseres nå mer og mer rå sjokoladetyper, og annen raw food, som er litt den samme greia som supermat».

 

Har raw food tatt over hypen?

 

«Nei, det tror jeg ikke. Raw food og supermat kom omtrent likt, og jeg er fan av begge deler. Men jeg spiser ikke kun det, jeg vil at det skal være en del av noe. Det er viktig ikke å bli for rigid. Det er min oppfatning, selv om noen sikkert synes det er helt topp å bare spise raw food og supermat. Mitt hovedfokus er hva et vanlig, normalt menneske klarer å gjøre for å få en bedre helse».

 

Det kan kanskje gå utover livskvaliteten hvis man er for rigid?

 

«Ja, det tenker jeg, og da blir det dårlig helse. Alt som blir overdrevet er dårlig helse for meg. Det som er viktig er det du klarer å gjennomføre, å legge terskelen lavt, iallfall i starten. Når kunder kommer hit og sier at de har lyst til å forandre noe, sier jeg at det første steget er å bytte fra hvitt til brunt sukker. Etter det kan du kanskje gå over til alternativt sukker, Stevia, Sukrin, kokosblomstsukker. Og hvis du skal ta én supermat, som styrker deg, kan du ta chlorella eller spirulina. Er du stiv og har mye syre i kroppen, så tar du hvetegress. Du tar det i tillegg, men spiser det du føler er bra for deg. Det er bare en hjelper».

 

Så det funker uansett hva slags kosthold du har ved siden av?

`

«Ja, det gjør det. Det funker. Selv merker jeg det spesielt godt med hvetegress, som har mye klorofyll i seg. Klorofyll hjelper cellene å skille ut avfallsstoffer, og renser ut en del ting. Hvis jeg for eksempel er veldig sliten og trøtt om ettermiddagen, og skal ut på noe etterpå, så tar jeg alltid hvetegress. Etter en halvtime er det et eller annet som skjer, og jeg får ekstra energi, jeg merker det veldig tydelig. Og hvis du har drukket mye kaffe, har mye syre i kroppen, kan du ta en type gress som nøytraliserer syren, og du får en basisk kropp. Alt som har med gress å gjøre er rensende. Og så har du spirulina og chlorella, tang, tare og alger, som har masse, masse næringsstoffer, og blir en vitamin- og mineralkilde».

 

Forskjellig fra kropp til kropp

En del av kritikken mot dette handler om at kroppen ikke klarer å nyttiggjøre seg av alle næringsstoffene uansett.

 

«Ja, det tror jeg har med at vi har mange giftstoffer i oss. Det er mange ting som spiller inn når en celle skal fungere optimalt. En celle trenger omega 3 for å fungere, cellemembranen skal ha bevegelighet. Hvis du har mye stress i kroppen, er veldig sliten og utbrent, så klarer ikke kroppen ta til seg alt, for den styrer så mye med andre ting. Det går i forsvar mot stresset, og klarer dermed ikke å nyttiggjøre seg av andre ting.»

«Det er forskjellig fra kropp til kropp. Jo mer du tenker at maten skal være et redskap, altså ikke hovedfokus, men et redskap, så kan du etter hvert begynne å tenke på andre ting i livet du skal passe på eller gjøre. Men du kan aldri unngå giftstoffer og forurensning helt. Noen reagerer mer på ting, vi er så forskjellige, og det er det jeg tror de mener når de sier at kroppen ikke klarer å nyttiggjøre seg av alt».

 

«Supermat er et hjelpemiddel for å komme i gang med noe. De skal starte en type avgiftning som man kanskje trenger. Jeg synes denne tankegangen er interessant, at hovedfokuset skal være et balansert kosthold, med supermat som et tilskudd, som er matrelatert, og ikke i pilleform. Det er bare tørket mat og bær.

 

Så det er sunnere enn andre kosttilskudd?

 

Ja, det er et alternativ som kroppen kjenner igjen bedre, og derfor virker det kanskje også kraftigere. Kroppen liker jo naturlig mat, for det er noe den kjenner igjen. Hvis du spiser mye sukker og hvitt mel, så tenker kroppen «oj, hva er dette for noe?», og så prøver den å bruke det til noe, men det er ingen næringsstoffer der. Har du et helt, fullt korn, så skjønner den hva det er fordi det er naturlig. Og så begynner den å plukke ut det som finnes av næringsstoffer, bygge opp, og gjøre det den skal gjøre, og da fungerer kroppen. Men hva skal du gjøre med all stivelsen og sukkeret? Jo da legger kroppen det i fettboksen. Et sted må den gjøre av det, og det som skjer er at det blir lagret som mettet fett, og det er det som ofte er bilringene til menn».

Det er vel øl.

Hun ler.

«Ikke sant!. Og det er jo rett og slett sukkerstoff, som er energi, og hvis du ikke er toppidrettsutøver, så klarer du ikke forbrenne det, og det lagres. Så sier legen «nei, du må kutte ut smør og fett», men det er totalt feil tankegang som har preget oss i 40-50 år. Det er en skummel greie, at man ikke har skjønt hva det egentlig dreier seg om».

Men rødvin er supermat?

«Ja, for rødvin, selv om det er behandlet på et vis, er veldig rik på antioksidanter, og har en greie som setter i gang en del ting. Men man skal være forsiktig, for alkohol er jo et giftstoff som kroppen ikke liker. Det er derfor du blir dårlig dagen derpå.»

 

Supermat i et større perspektiv

Hva er forskjellen på chlorella og spirulina, og hvordan spiser man det?

 

spirulina

«Forskjellen er at spirulina består av 70% protein. Det er et godt protein som ikke er tatt ut av en kilde og satt i en boks, og er veldig bra for folk som trener og vil bygge muskler. Du kan ta det i kapsler eller blande det i juice. Spirulina er rik på mineraler, og har en del stoffer det er vanskelig å få i andre typer mat, for eksempel b-vitaminer.

Chorella har ikke like mye protein, men er en enda større næringskilde. Noen sier at hvis du skal ta én type supermat, så må du ta chlorella. Du tar det i kapsler eller blander det med juice, for det smaker ikke så godt».

 

Hun forklarer at supermat kan brukes i medisinsk øyemed, og at det har en annen virkning enn bare å dempe symptomer.

 

«Du har også lecithin, som er et fettstoff. Det har blitt brukt en del i forbindelse med folk som har skadet hjernen, og det har hjulpet dem til å komme seg raskere. Hjernen din består av 70% fett, så man må jo tilføre fett. Når du tilfører det gode fettet, så settes det i gang, da healer kroppen seg selv. I stedet for at du skal ta piller som demper symptomene, så tilfører du noe som gjøre at kroppen får puste og starter en healing-prosess. Det er kanskje det supermat gjør».

Ønsker mer større utvalg

Elin er sikker på at hun kommer til å fortsette med supermat.

 

«Jeg kommer alltid til å bruke det, så lenge det er å få tak i. I USA er det enkelt. Det finnes i dagligvarebutikken, og er i større grad en del av kosten til folk. Det er nok også billigere, men det finnes gode og dårlige produsenter også innen dette, det er forskjell på kvaliteten».

 

Hun er også opptatt av å se dette i et større perspektiv.

 

«Man kan være skeptisk til om det er miljøvennlig, sånn er det alltid med produksjon av mat. Om man skal dyrke en spesiell ting, eller bare plukke det vi har i naturen. Men man må også tenke på at dette er veldig bra mat. Spirulina er kanskje det som er mest kjent. De har begynt å ha spirulina i maten ved sultkatastrofer, for det er så lite som skal til for å få nok næring. Ved reiser til verdensrommet er det også populært med spirulina, fordi man ikke trenger så store mengder, det er så næringstett. Det er interessant, at man kan bruke det til noe fornuftig, at det ikke bare blir en ego-greie som skal gi fin hud.

 

Ja, det blir jo lett fokus på sånne ting i media.

 

«Ja, det er mange som opplever at de får finere hud, og det er jo fordi kroppen renser noe. Det kommer innenfra, det er ikke noe du smører på for å bli fin»

.

Hun smiler lurt og peker på ansiktet sitt.

 

«Dette er jo bare et speil på hvordan du ser ut innvendig».

 

 

LES OGSÅ:

Kosthold viktig for de med ADHD

 

Først publisert februar 2016. Helseverden har siden fått beskjed om at butikken Helios, dessverre ikke lenger er i drift.

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account