Smoothie kickstart

En hjemmelaget smoothie på morgenen eller etter trening, kan hjelpe deg med å få den energiboosten du ønsker deg, særlig i vinterhalvåret. Men hvilke vitaminer og mineraler får du egentlig i deg? Helseverden har laget en oversikt over de vanligste ingrediensene.

 

Smoothie har blitt en favoritt blant mange. Den er frisk, sunn – og rask å lage. Den fungerer utmerket som en god energiboost, for å starte dagen. Mange bruker også smoothier i forbindelse med trening.

 

Fordi, laget på rett måte, og med de rette ingrediensene, er smoothien en real næringsbombe, proppfull av sunne byggesteiner som kroppen din elsker.

smoothie

Varierende sunnhetsgrad

Det er likevel stor forskjell på smoothier. For at den skal fungere som et fullverdig måltid eller erstatning, er det blant annet viktig at man fyller på med sunne fettkilder, som f.eks. Avocado, nøtter, frø og havregryn. Og kjører du i tillegg på med supermat som f.eks. spinat, grønnkål, blåbær, bringebær og syrnet melk, har du truffet gull.

 

Det er viktig å variere og prøve seg frem. Det finnes flust med oppskrifter på nettet. Men hvilke herligheter er det å finne i de forskjellige ingrediensene?

Nederst i artikkelen kan du finne en enkel oppskrift på en Grønn Smoothie.

 

Her gir vi deg en  oversikt over hva man ofte putter i smoothiene og hvilket næringsinnhold de har:

 

Grønnsaker

spinat smoothieSpinat – En virkelig supergrønnsak, som er full av kostfiber, vitamin A (betakaroten), B-vitaminet folat, vitamin C, vitamin K og kalium, samt en kilde til vitamin E, B6, kobber og magnesium.

 

Grønnkål – En annen kjent supergrønnsak, rik på vitamin A i form av betakaroten, vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg får du vitamin B6 og folat, samt kalsium og kalium.

 

Gulrot – Får den flotte fargen sin fra betakaroten, som den er svært rik på. Det er også mye kostfiber i gulrot, og den er både mager og kalorifattig.

 

Agurk – kalorifattig, men likevel rik på kostfiber.

 

Avocado – Har et høyt innhold av umettet fett, som er bra for kolesterolnivåer i blodet. I tillegg har den og et høyt innhold av folat og kalium, samt en kilde til vitamin E, B6 og kobber. Sunt, og metter godt

 

Les også: De aller sunneste grønnsakene

 

Frø

Sesamfrø – Frøene har et høyt innhold av kostfiber, protein, umettet fett og mineralene kalsium, magnesium og jern. Sesamfrø er også en kilde til kalium.

 

Chiafrø – Et høyt innhold av kostfiber, samt vitaminer og mineraler, som vitamin B1 (tiamin), niacin, vitamin B6 og vitamin E, samt mineralene kalsium, jern, kalium og magnesium. Chiafrø er også kilde til protein.

 

Hampfrø – Inneholder ulike essensielle fettsyrer vi trenger, blant annet den gunstige omega-3-fettsyren ALA (alfalinolensyre). I tillegg inneholder frøene mineralet magnesium og vitamin E, og er naturlig rike på protein.

 

Linfrø – Høyt innholdet av kostfiber og Omega-3 fettsyrer.

frø smoothie

Nøtter

Mandler – Høyt innhold av umettet fett, kostfiber, vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, sink, kobber og fosfor. Mandler er også en kilde til protein, tiamin, niacin, folat og jern.

 

Hasselnøtter – høyt innhold av vitamin E. Også en kilde til tiamin, vitamin B6, folat, kalium, kobber, fosfor, jern, magnesium, sink, kalsium og kostfiber.

 

nøtter smoothieValnøtter – Høyt innhold av umettet fett, samt kilde til jern, kalium og sink.

 

Paranøtter – Høyt innhold av umettet fett, vitamin E, tiamin, kalium, magnesium, sink, selen, kobber, fosfor og kostfiber. I tillegg er de en kilde til kalsium og jern.

 

Cashewnøtter – høyt innhold av enumettet fett, samt protein, tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kobber og fosfor.  Også kilde til vitamin B6 og kostfiber.

 

Pinjekjerner – høyt innhold av umettet fett, vitamin E, tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kobber og fosfor. I tillegg er de kilde til riboflavin, niacin, folat og kostfiber.

 

Bær

(Kan gjerne kjøpes frosne. De er minst like næringsrike og du slipper også å putte is i smoothiene, om du ønsker den kald).

 

BlåbærKjent for å være rik på antioksidanter. Kilde til vitamin E, vitamin C og B-vitaminet folat. I tillegg har blåbær et høyt innhold av kostfiber.

 

Bringebær – Kalorifattige, men fiberrike. Fin kilde til vitamin C.

 

Jordbær – Jordbær inneholder faktisk mer vitamin C enn appelsiner! I tillegg er de rike på kostfiber og er en flott kilde til B-vitaminet folat.

 

Frukt

Eple – Balanserer ut de fleste smoothier med sin søte, milde smak. I tillegg inneholder epler vitamin C, E og B6, i tillegg til kalium og magnesium og rik på kostfiber.

 

Appelsin – En kalorifattig frukt som samtidig er rik på kostfiber. Den er i tillegg kjent for sitt høye innhold av vitamin C.

 

kiwi smoothieKiwi – Rik på vitamin C, og er en fin kilde til B-vitaminet folat og kalium. Den er også rik på kostfiber.

 

Ananas – Naturlig rik på vitamin C, i tillegg har den et høyt kostfiberinnhold.

 

Banan – Inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre fruktslag, og er dermed velegnet for å gi et energiboost. Den er i tillegg en kilde til vitamin B6.

 

Annet

Havregryn – God kilde til fiber, samt protein og fett

 

Egg – Det sies at egg inneholder alt, bortsett fra vitamin C. Det vil si masse protein, samt at egg er naturlig rik på vitamin D, E, B2, B12 , folsyre og selen. I tillegg er det en naturlig kilde til vitamin A og jern. Derfor er veldig gunstig å ha et rått egg i smoothien. Smaker absolutt bedre enn man skulle tro.

 

Ingefær – Setter en herlig, frisk og smakfull tvist på smoothien. I tillegg er den fiberrik og en kilde til mineralet kalium.

 

Les også: Ingefær som medisin

 

Væske

Kokosmelk – Fettet i kokosmelka gjør at du holder deg mettere lengre. I tillegg er den rik på jern, magnesium, samt fiber.

 

Biola – Syrnet melk med melkesyrebakteriene A+B og LGG®, som og er beriket med vitamin D. Godt for tarmen og immunforsvaret.

 

Styrk – Fettfri syrnet melk. Rik på protein, kalsium og vitamin D. Det finnes også en variant som inneholder vitamin K2

 

Yoghurt – Her kan man velge den smaken som passer best. Vær imidlertid obs på at mange yoghurter har mye sukker i seg. Skyr er en god variant. Denne har mer protein, som igjen holder deg lengre mett.

 

Melk – kilde til kalsium, proteiner, fosfor, vitamin B2 og vitamin B12.

 

Juice – mest brukt som væske- og smakstilsetning. Vær obs på at juice ofte inneholder masse sukker.

 

Vann – Naturlig godt for kroppen. Fint for å tynne ut smoothien om du liker den mer tyntflytende.

 

Smakstilsetning

vaniljestang krydderKanel – Inneholder antioksidanter, senker blodsukkeret og kan virke forebyggende på høyt blodtrykk. Men man skal være forsiktig med hvor mye man bruker, da høye mengder kan skade leveren. Det finnes sunnere typer man kan få kjøpt på helsekost.

 

Vaniljestang/Vaniljefrø – I tillegg til den markante, gode smaken de fleste av oss elsker er ekte vanilje, dog i små doser, kilde til vitaminer som niacin, pantotensyre, tiamin, riboflavin og vitamin B-6.

 

Lime –  høyt innhold av vitamin C og kostfiber

 

Honning – I motsetning til de fleste andre søtningsstoffer inneholder honning små mengder vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter, som kalsium, jern, magnesium, kalium og sink. I tillegg har vi vitamin B1, B2, B3, B6, samt vitamin C.

 

Annen søtning – Søtstoff, kokossukker, farin, vaniljesukker, melis.

 

Les også: Søtsaker gir en kortvarig trøst

 

Oppskrift på Grønn Smoothie

Til 2 personer

  • grønn smoothie1 håndfull spinat
  • 1 håndfull grønnkål
  • 2 kiwi
  • 1 banan
  • 1 ts revet ingefær
  • 1 ts honning
  • 2 dl ananasjuice
  • 0,5 dl vann
  • en håndfull isbiter

 

Putt gjerne oppi litt chiafrø, sesamfrø eller andre typer frø for å gjøre den enda et hakk sunnere! Her er det bare å prøve seg frem!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

Kilde: bama.no, frukt.no, prior.no, tine.no, beritnordstrand.no, helios.no, honning.no, optimaltkosthold.no, super-nature.no, nutrition-and-you.com

Bilder fra pixabay.com

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account