Stress venn fiende

Stress ikke nødvendigvis er så skadelig som vi gjerne tror, skal vi tro forsking.

 

Det er når stress blir langvarig at det får uheldige konsekvenser, i følge nyere forskning. Vi har sett litt nærmere på noen av de positive sidene ved stress.

 

  1. Psykologisk stress dreier seg i stor grad om en opplevelse av å ikke ha kontroll. Dette kan imidlertid motivere til bedre planlegging og klokere prioriteringer på lang sikt. Man kan altså bli mere fokusert om man lærer seg hva som forårsaker at en føler seg stresset.

 

  1. Stress kan gjøre deg mer rasjonell. Når du føler stress fysisk, som raskere puls og raskere åndedrett er det fordi kroppen stiller seg inn på en slags fighter-modus. Dette gjør deg i stand til å ta avgjørelser kjappere, tørre å si nei til ting du vanligvis ville dvelt ved og være løsningsorientert i en større grad enn før.

 

  1. Stress ved alvorlige hendelser i livet som dødsfall, samlivsbrudd eller opprivende konflikter, er vanlig. Dette kan føre til at man kjenner seg motløs, frustrert eller at man står i etiske dilemma for eksempel. En positiv konsekvens av dette kan være at slike opplevelser kan føre til dypere refleksjon. Dette kan igjen føre til ny søken etter mening og derav positive endringer i livet, hvor man kan gå videre som en sterkere, klokere og mer erfaren person. Klar til å takle nye utfordringer.

 

  1. Positivt stress er en betegnelse man gjerne setter på det som skjer rett før en for eksempel skal prestere foran en forsamling eller i treningssammenheng. En type akutt nervøsitet eller kroppslig reaksjon. Denne gjør at man forbereder seg og gjør seg mentalt fokusert på å sikte mot suksess. Når en musiker eller en idrettsutøver kjenner på dette er sannsynligheten større for at de presterer over normal evne, og dermed får over middelmådige resultater.

stress venn fiendeBalansegang

Man skal ikke kimse av de negative innvirkningene som stress kan ha på livene våre. Opplever man at stresset tar overhånd, bør man oppsøke lege eller faglig helsepersonell. Likevel er det godt å vite at man også, takket være stress, noen ganger kan oppleve ulike følelser som gjør livet vårt mer rikt på opplevelser og hendelser. Det kan hjelpe oss å nå nye høyder i livet, i hobbyen og på jobben. Det viktigste er å kunne balansere dette, og holde det på et nivå som er sunt for oss.

 

Kilde: forskning.no

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account