Selvmordsforebygging

Mandag 10. september er verdensdagen for forbygging av selvmord.

 

Det er lov å spørre om noen vurderer å ta sitt eget liv. At det kan så selvmordstanker som ikke var der fra før, er en myte.

I løpet av et år registreres det 500 til 600 selvmord i Norge. I tillegg blir 4000 til 6000 personer behandlet av helsepersonell etter selvmordsforsøk, ifølge nrk.no.

– Årsakene til selvmordstanker er sammensatte, og faresignalene kan være vanskelige å oppfatte. Det viktige er å fange opp en sum av signaler, sier Ann-Jorid Møller, leder i Vivat selvmordsforebygging.

Vivat jobber for å spre kunnskap om disse signalene, slik at de som står rundt kan være til hjelp.

-Målet er at samfunnet skal være så åpent at vi tør å snakke sammen om selvmord, sier Møller.

Her er rådene fra Vivat:

Vær oppmerksom på brå forandringer

Hvis noen du kjenner plutselig trekker seg tilbake eller sier ting som antyder at de ikke orker mer, bør du være oppmerksom. Da er det lov å være direkte, sier Vivat-lederen til nrk.no.

– Du kan rett og slett og spørre vedkommende om han har tanker om å ta livet sitt. Det er en myte at det å spørre gir noen idéer til selvmordstanker, sier Møller.

Men det kan også være et faresignal dersom noen som har vært nedfor i lang tid, plutselig blir utadvendt og glad.

-I noen tilfeller kan personen da ha tatt en avgjørelse om selvmord, noe som gjerne gir en form for lettelse, sier psykiater Anne Kristine Bergem.

Bry deg når en venn opplever tap i livet

Selvmordstanker kan også komme ved akutte livskriser, for eksempel økonomisk tap, skilsmisse, eller at man mister noen. Da er det viktig at venner viser at de bryr seg.

Heller ikke her trenger du å være redd for å spørre direkte.

– Si at du har hørt at noen får selvmordstanker etter at de har opplevd tap i livet. Terskelen for selv å ta initiativ til å snakke om slike følelser er høy, sier Bergem.

Snakk om det som er vanskelig

Det er et langt stykke fra tanker til handling, derfor er det viktig å tørre å spørre og å lytte til de som sliter med de tyngste tankene, sier psykiateren:

Det er lov å reagere når noen forteller om selvmordstanker, men prøv å beholde roen. Du kan gi uttrykk for at det er vondt å høre, og spørre om personen har det sånn hele tiden.

Oppsøk profesjonell hjelp

Hvis noen forteller deg at de har selvmordstanker, bør du hjelpe til med å oppsøke profesjonell hjelp. Som venn eller pårørende er det viktig at du ikke står i denne situasjonen alene.

Pårørende og venner ikke skal være terapeuter, det holder å være en støttende venn.

– Det viktigste er å lytte og vise at du bryr deg. Samtidig er det viktig å involvere flere, fordi det er tøft å sitte med denne informasjonen alene, sier Bergem.

Start gjerne hos fastlegen, men er du usikker på hvor alvorlig det er, bør du kontakte legevakt eller distriktspsykiatrisk senter. Får du høre om konkrete selvmordplaner, er det akutt. Da har du krav på øyeblikkelig hjelp.

Husk at du ikke har ansvar for andres liv

Anne Kristine Bergem presiserer at ingen, hverken venner eller familie, har ansvaret for en annens liv.

– Det er 500 til 600 personer som hvert år tar sitt eget liv, og man kan ikke si at alle rundt har sviktet. Mange etterlatte forteller at de opplevde selvmordet som lyn fra klar himmel, sier psykiateren.

– De pårørende kan ikke gjøre alt. Det er viktig å løfte det til et samfunnsfokus. Vi må se hverandre. Det er så mange som kan bistå. Men vi mangler et hverdagsspråk for selvmord fordi det har vært så tabubelagt. Dette håper vi at kan endre seg, slik at flere tør å dele tankene sine, og at flere tør å bry seg om noen de tror sliter, sier Ida Evita de Leon, ungdoms- og kommunikasjonssekretær i LEVE.

 

Kilde: nrk.no

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account