«Det beste med reiki er at det er en snarvei til å vokse som menneske», sier Liv Seiff. Som journalist og reiki-mester har hun en aktiv hverdag med mange baller i lufta, og mener reiki er verktøyet som gir henne energien hun trenger.

 

I Oslo ligger det som i Liv Seiffs barndom ble hennes to fristeder, botanisk hage på Tøyen og biblioteket på Schous plass. Som ung leste hun alt hun kom over, og beskriver seg selv som en person med ett bein solid plantet i det logiske, og det andre like solid plantet i alt som er mystisk, fantastisk og rart.

– Jeg ble kanskje oppfattet som litt folkesky, men jeg likte veldig godt å utforske verden på egen hånd. Forstå og lære, om alt fra Atlantis til astronomi, stjerner og galakser. Jeg leste alt. Det startet nok der for meg, et ønske om å formidle, og det ledet meg til journalistikken.

universet healing reiki

 Oppdaget reiki på egen hånd

Selv om Seiff ikke er utdannet innen journalistikk, har formidlingsbehovet alltid vært der, og hun hun har alltid følt seg drevet til å jobbe svært mye. Etter hvert ble hun utbrent, og så at det var noe som manglet i livet.

– Jeg jobbet som videojournalist i et nystartet tv-Romerike. Det var kjempegøy, men dagene ble lange, og jeg hadde to barn hjemme og fullt hus med familie i tillegg. Jeg ble utbrent, og kollapset, men spratt allikevel opp og skulle videre etter en liten stund. Kom meg ut i jobb selv om det egetlig var altfor tidlig. Det var en måte å overleve på, jeg måtte gjøre noe, og jeg er et sosialt menneske. Det tok ikke lang tid før jeg igjen kjente at det begynte å røyne på.

Begynte med å ta vare på seg selv

– Historien min med reiki er ganske enkel. Jeg bestemte meg for at jeg skulle klare dette ved å ta vare på meg selv, og begynte å gå tur for meg selv i lunsjpausen, for å få frisk luft og tenke nye tanker. Jeg pleide å gå i Torshov-dalen, og der så jeg en dag en lapp om et reiki-kurs. Selv om jeg ikke meldte meg på akkurat det kurset var reiki «kodet inn» i hjernen min, og på biblioteket fant jeg bøker om det. To uker etter at jeg leste boka «Reiki og den helende energi» meldte jeg meg på et kurs, og etter det har jeg jobbet med reiki på meg selv hver eneste dag.

Det var først i 2007, da Liv tok reiki 3, hun innså at hun skulle bli reiki-mester og undervise selv. Det var til både hennes og de andre reiki-mesternes overraskelse. Men i dag holder altså Liv både workshops og kurs i reiki, ved siden av jobben som journalist i lokalavisa Varingen i Nittedal.

– Jeg jobber omtrent 110% som journalist, kanskje 150 i perioder, så livet mitt er veldig hektisk. Jeg hadde nok ikke klart det uten å bruke reiki som verktøy.

 Så det gir deg energi?

– Det reparerer energien og meg underveis, så jeg kan gå ut i verden og gjøre det jeg vil, som er å få frem nye tanker eller prøve å endre på systemer, endre ting som ikke er som de skal være, i arbeidet mitt som journalist. Det er et møysommelig arbeid.

 Hvordan får du tid til alt dette, og i tillegg holde kurs?

– Jeg tenker at jeg er spenna gæren når jeg holder kurs, og at det er umulig å gjøre alt dette. Men så kommer helga, jeg har kurs i syv timer, og så greier jeg ikke sitte stille etterpå. Jeg er full av energi og glede. Journalistikken er på et måte et kall, noe jeg må gjøre, men reiki-kurs er det morsomste jeg vet. Det å sette i gang prosesser hos andre, og gi dem et så fantastisk verktøy. Jeg er ikke sliten når mandagen kommer, og det er ganske utrolig.

 

Les mer om Reiki Healing som behandlingsmetode

 

 Den enkleste formen for healing

 Helbreder reiki både fysisk og psykisk?

– Det er fint at du spør, hvor og hva er egentlig reiki? Jo, det er den enkleste formen for healing som finnes. Reiki går til hele deg, kroppen, følelsene og tankemønstrene. Det går til det vi er som mennesker, for vi er åndelige vesener. Det å ta imot de største slagene og gledene i livet, det er åndelige opplevelser, som får oss til å vokse. Reiki hjelper oss å få frem hele oss, hva vi er, og hvilket potensiale som ligger i oss. Det innebærer også å erkjenne skyggesidene, det som ikke er positivt. Men vår livsoppgave er å ta i bruk hele oss, og reiki kan gjøre denne prosessen raskere, fordi det går til alle nivående i deg. Det er gjerne i de periodene man stopper opp i livet, at folk oppsøker reiki-kurs også.

 Mange søker kanskje det alternative når de for eksempel blir utbrente og ønsker endring?

– Ja, det er veldig sant! Det er noe med at livet setter deg til veggs, og du går i en retning du ikke skal gå i. Jeg var selv i et forhold jeg ikke skulle være i, og brukte reiki veldig mye. Jeg ble faktisk syk, og det som måtte til for å oppnå helbredelse var å komme meg ut av forholdet. Helbredelse går på alle nivåer, og dersom vi ikke tar de rette valgene, legger alt seg som klumper i systemet. Reiki stuper inn og rører rundt. Den henter opp følelser man ikke orker å ta i, men på en skånsom måte. Det er også veldig behagelig, fordi det skjer mens du ligger helt rolig. Kanskje du sover, men alikevel så jobbes det, og man heles ned på cellenivå.

 

 Må bli koblet på

Selv om reiki er noe alle kan få, er det ikke noe du kan lese deg til, og man må gå på kurs for å bli «koblet på» energien.

– Reiki er ikke noe du blir født med, på kurset får du fire aktiveringer. Hvordan du aktiverer reiki hos andre lærer du når du blir utdannet reiki-mester.

Når Liv gir folk tilgang til reiki, gir hun også folk en ramme rundt. Dermed kan de bruke det etter kurset også.

– Noen av mine workshops er for å hjelpe dem videre i prosessen etter endt kurs. Mange kan slutte å bruke reiki når de møter noe som kjennes ubehagelig. Når dette ubehaget kommer, vil mange ikke være med på det. Så jeg jobber med at folk skal begynne å bruke reiki igjen og fortsette å bruke det. Om de ikke gjør det, har jeg gjort en dårlig jobb. Reiki virker, men hvis du ikke bruker det er det jo ikke noe poeng. Jeg er streng sånn, og sier til elevene at de må bruke reiki én time hver eneste dag.

 

En hel time?

– Ja, én time hvor du flytter hendene rundt i forskjellige posisjoner på kroppen. Det kalles en egenbehandling, og er det aller viktigste i reiki. Disse posisjonene er ikke hemmelige, de ligger ute på nett. Med de tre nivåene blir egenbehandling og reiki sterkere for hver gang. Det du kjenner i hendene blir sterkere. Jeg trodde jeg var flink selv, men i en periode gjorde jeg ikke reiki hver dag, jeg lurte meg selv. Jeg begynte igjen for tre år siden, og etter det har endringene mine skutt fart igjen. Jeg er i bedre form nå enn jeg var i 20-årene, det er helt rått. Etter hvert mister man lysten på alt som er usunt, for reiki støtter deg ikke i det. Det er mange ting som kroppen ikke vil ha, og sånn sett har reiki en veldig positiv effekt.

 

Leste du: På turné med Joralft Gjerstad

 

Om kursene i Reiki Network

Liv forklarer at Reiki Network har fire reiki trinn, og at det skal gå en viss tid mellom hvert kurs.

  • På reiki 1 lærer du å behandle andre.
  • På reiki 2 lærer du å behandle på avstand.
  • På Reiki 3 lærer du å gjøre hjerteinnvielse. Da kan du gi reiki midlertidig til andre personer.

Det er disse tre nivåene, pluss det fjerde, hvor du selv kan bli reiki-mester.

Denne utdannelsen tar vanligvis to år, hvor du veiledes av en reiki-mester, lærer så mye du kan, har hjemmelekser og er med på kurs for å lære hvordan disse utføres.

 

En snartvei til å vokse

– Jeg klarte utdannelsen på halvannet år, og opplevde en veldig vekst. Det er et virkelig kraftig verktøy, men det er forskjeller i hvordan folk reagerer på det. De må få tid til å gjøre det en til en del av seg selv, for det er så kraftfullt, et helt nytt energinivå i kroppen. Jeg kan gi mennesker noe som strømmer gjennom hendene og helbreder.

– Uten rammen et kurs gir deg og de erfaringene du får når du prøver det ut – så er det omtrent som om jeg skulle komme som en sprettende fe med små, rosa vinger. Klappet deg på skuldra, og sagt «nå kan du helbrede med hendene».

Ja, for det høres jo veldig fantastisk ut.

– Ja, det gjør det! Og det er superenkelt, hvem som helst kan innvies når som helst. Jeg har gjort en reiki-innvielse på en som var i koma, og jeg spurte slektninger om det var greit. Han hadde fått slag, men våknet, og hadde fremdeles språk. Ikke at suksesshistoriene er det viktige, det viktigste er å gi et verktøy som folk man bruke til å holde seg ved like og vokse. Kroppene våre er skjøre, og det beste med reiki er at det er en snarvei til å vokse som menneske. Det bruker ikke av din egen energi, men energien strømmer gjennom deg.

– Jeg elsker å ha workshops, og det kan komme mennesker til meg som har fått reiki for 20 år siden, men ikke har brukt det. Som oppdager effektene på nytt. Virkningen kommer når du bader i reiki-energi hver eneste dag. Og hva er reiki-energi? Det er energien som strømmer ut av hendene dine etter et kurs. Og det er egentlig hverdagslig, du legger hendene på, og så strømmer reiki.

Reiki går dit det trengs

Liv forklarer at det er noen forskjeller på østelig og vestlig bruk av reiki.

– Ki står for universell livsenergi, og det er energien som flyter gjennom det hele. I japanske reiki er det veldig mye fokus på å kjenne etter hvor feilen ligger, og holde på meridianene, bestemte punkter for å kurere bestemte sykdommer. I vesten er det ikke sånn at vi holder på bestemte posisjoner, reiki går dit det trengs. Hvordan man kjenner reiki er like forskjellig som det finnes mennesker.

 

Betyr dette at noen er flinkere, og har bedre evner til det enn andre?

– Nei, noen har bedre evne til er å kjenne energi. De kjenner stort sett mye annet også, for eksempel andres følelser. Dette er heldigvis mer akseptert nå, den høysensitive biten. Jeg er selv høysensitiv, og har blitt enda mer sensitiv med reiki.

Hun forklarer at hun i jobben som journalist ser på dette som en fordel. Blant annet under portrettintervjuer kan hun kjenne ting som andre ikke kjenner ved mennesker hun møter. Noe som gjør at hun kan gå dypere.

– Og er du sånn er sjansen større for at du kjenner reiki selvsagt stor. Jeg vet ikke med andre, men jeg liker å få bekreftelse og erfaring, ikke bare tro. Derfor spør jeg ofte hva deltakerne på kursene føler, om de føler noe og hva. Det er kjempegøy når de plutselig begynner å kjenne noe, at det prikker i fingertuppene. Barn kan få det, gamle mennesker kan få det, og døende kan få det. Da vil reiki i hendene gi den roen du trenger for å få en fin overgang til den andre siden.

Er du religiøs?

Liv smiler og tenker seg om.

– Jeg tror at hvis du jobber med åndelighet, så er du religiøs. Jeg fikser autoriteter veldig dårlig, er ikke så god med mestere guruer, oppleste og vedtatte sannheter. Og religion er ofte basert på det. Men det er klart, det å leve i et univers som dette gjør at du nesten ikke kan unngå å bli religiøs, for det er så stort. I en menneskekropp, når man begynner å kjenne hvor store vi er, hvor glødende og fantastiske vi er.

Unge mennesker mer åpne

Dette har hun blant annet erfaringer med når det kommer til unge mennesker som kommer til henne. Hun forteller at det er som om de gløder.

– De har ikke levd så lenge og pådratt seg så mange sykdommer og plager, og de kjenner alt. De kan beskrive hvordan energien går i kroppen. Hvis det er religion, så er jeg nok religiøs, men reiki har ingenting med religion å gjøre. Du må ikke tro på reiki. Vi vet ikke hva det er, og hvor det kommer fra, eller hvordan det virker. Vi vet heller ikke hvordan det er mulig å aktivere, hvordan det er fysisk mulig at mennesker kommer til meg og jeg kan gi dem reiki i hendene for livet. Jeg har forsøkt å finne svar, men har funnet ut at det er bedre å innse at det er mye vi ikke vet ennå. Vitenskapen vet ikke alt. Men jeg tror vi vil få en vitenskapelig forklaring, selv om vi enn så lenge ikke har peiling.

To parallelle virkeligheter

 Tror du samfunnet har blitt mer åpent for det alternative? 

– Ja, det er det ikke tvil om, selv om det fortsatt er to parallelle virkeligheter. Jeg kjente det på meg selv også, da jeg «outet» meg selv som reiki-mester. Jeg er journalist i en lokalavis, og alle kjenner meg jo. Jeg kviet meg før jeg begynte å sette opp plakater, men nå holder jeg kurs i kantina på jobben. Det ordner seg, ikke sant. For utad, så er vi jo logiske og ordentlige, men vi har også en del som bare vet hvordan ting funker. For selvsagt funker jo healing!

Men vi snakker ikke om det?

– Veldig mange snakker ikke om det. Jobben min som journalist handler jo om å være logisk og kritisk, og jeg er glad jeg har evnen til å være det. Det å være ordentlig smitter over på reikien, og jeg tar hele tiden ting opp til vurdering. Stemmer det forsatt? Slik tar jeg bort de bitene jeg ikke kan gå hundre prosent god for.

Snakk om livet

Liv mener allikevel at kjernen i reiki er veldig enkel. Det er bare å sette i gang med de fire aktiveringene og begynn å bruke det. Hun anbefaler også folk til å snakke endel om livet rundt, da mange ønsker en endring. Da kan man oppleve en helbredelse på et dypt plan, på alle nivåer. Det aller viktigste Reiki-mesteren ønsker å formidle er at reiki er enkelt, effektivt og for absolutt alle.

– Det handler ikke om evner, eller hvor du er. Det handler om at reiki kan brukes uansett hvem du er eller hvor du er i livet. Det er antagelig flere enn du tror som har gått reiki-kurs, men ikke snakker om det. Du behøver ikke ha anlegg for det, det handler bare om å legge hendene på, ta imot energi, og bli hel.

Hun avslutter…

– Ikke gi slipp på reiki, så kommer alt det andre. Reiki er en maksimal boost til kroppen rett og slett.

Les også: Våre venner og helbredere 

 

 

Først publisert i oktober 2015

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account