Joralf Gjerstad

Søndag 10. september talte 91 år gamle Joralf Gjerstad, mest kjent som snåsamannen, til en fullsatt Ilen kirke i Trondheim. Sammen med Øyvind Løvrød og musiker Therese Ulvan, har han denne høsten vært på turné i flere kirker i Trøndelag for å treffe det norske folket og for å snakke om livet, døden og håpet.

 

– Nå må du forklare oss hvordan det her virker, den her synskheta di.

På scenen sitter Joralf Gjerstad, sammen med sin gode venn Øyvind Løvrød. Sammen har de en samtale for å formidle de erfaringer og tanker Joralf har i seg. Øyvind spør spørsmål og Joralf svarer. Therese sitter ved pianoet på venstre side rett nedenfor. Det er en god tone og en god dynamikk dem imellom.

Joralf Gjerstad

Foto: Marthe Lundgaard

Joralf tenker seg om et lite øyeblikk før han svarer så
kjekt:

– Ja, det virker nå sånn at jeg får beskjed… jeg får se noen ting som skal hende – og da forteller jeg nå det da.

Så enkelt, så rett fram kan det sies. Kirken setter i en god latterapplaus og stemningen er satt. Dette blir en fin og koselig kveld. Selv om man befinner seg i en fullsatt kirke, sitter man allikevel igjen med en følelse av intimitet og nærhet. En åpen og ærlig Joralf gjør sitt ytterste for å svare så best han bare kan på de spørsmål som hans venn Øyvind stiller han. Spørsmål alle de som har fulgt Snåsamannen gjennom flere år, kanskje tiår, lurer på.

Se hvordan Joralf får publikum til å le


Hva kan vi gjøre for deg, Joralf?

Planer om en turné ble lagt under et utenlandsopphold i Spania, i mars tidligere i år. Joralf hadde reist nedover sammen med Øyvind, som var med som venn og støttespiller. De møttes for flere år siden, etter at Øyvind selv fikk hjelp av Joralf. Men i ettertid la han merke til de tusenvis av menneskene som kom og fikk hjelp av Snåsamannen, men det var nesten ingen som hjalp Joralf – og huset var begynt å bli gammelt og datt nesten ned i hodet på han, kan Therese Ulvan fortelle. Det var da Øyvind bestemte seg for å ta med seg hammer, spiker og planker – og han begynte å hjelpe til med å reparere på huset og rundt omkring hjemmet, og siden har de vært nære, gode venner.

Øyvind hadde tatt seg fri fra jobb i 10 dager for å være med Joralf nedover, slik at han kom seg på rehabiliteringssenteret i Spania. Det var der de møtte den talentfulle musikeren Therese Ulvan under et musikkarrangement, hvor hun sang og fremførte. Therese var selv i Spania, etter en utfordrende tid, på søken etter svar på hva som skulle skje videre. De kom i prat den kvelden, hvor de blant annet snakket mye om alt det Joralf hadde gjort for mennesker rundt om i landet. Og det var da de stilte spørsmålet tilbake:

Hva kan vi gjøre for deg, Joralf?

Han ville ut å møte folket. Han hadde ting som var usagt, og nå som det begynner å nærme seg en slutt, var dette noe han ønsket å gjøre. Så sagt, så gjort.

Bønnens makt

Det er ingen tvil om at Gud, Jesus, Kristendommen og bønnen, står Joralf Gjerstads hjerte svært nært. Og det er akkurat dette som kanskje er et av hans hovedbudskap på denne turnéen. For på spørsmål om hvordan han klarer å helbrede alle disse menneskene som har kommet til han, retter han seg opp i stolen der han sitter og snakker med klar og uttrykksfull stemme:

”Det er en glede for meg å endelig kunne fortelle dette. Av de om lag 60.000 menneskene som har kommet til meg, så har de alle fått med seg en bønn av meg. For når jeg helbreda folk, da ba jeg alltid en bønn. Men jeg sa aldri noenting om det. Det er først nå jeg forteller hva som lå bak. Det er utrolig hva bønnen kan gjøre”

Han ønsker med dette å gi utrykk for at det ikke er han som har denne iboende kraften i seg. Kraften og helbredelsen har han fått han gjennom bønn, og troen på at Guds godhet kan nå alle mennesker.

Spørsmål om døden

Joralf har rukket å bli 91 år, og han innser at det begynner å gå mot slutten. Under søndagens arrangement i Ilen kirke snakket han også derfor en god del om døden. På spørsmål på om han selv er redd for å dø, svarte Joralf et klart nei. ”Det er det ikke noe vits i å være. Man er født for å dø”, fortsetter han klart og tydelig, med et lite glimt i øyet. Han fortsetter videre med å si at man kan jage bort mang en tung stund, ved å rette fokus på de rette og gode gjerningene man kan utføre i livet.

For også Joralf har erfart at det tunge kan ta overhånd til tider. ”Jeg har gått min egen vei, men jeg har forsøkt å gå den rette vei”, forteller Joralf. Og det har ikke alltid vært lett. Han har opplevd mye motstand, kritikk og utestengelse på veien, på grunn av disse gjerningene han har utført. Det er særlig en kveld for ca 40 år siden, Joralf husker godt. Da var han faktisk nær ved å ta sitt eget liv på grunn av all motstanden han møtte, og noe holdt på å tippe han over kanten.

Han var ute å gikk på kveldstid og føttene hans tok han i retning fossen. Men mens han sto der, kjørte plutselig en lege fra bygda forbi. Han innså alvoret og fikk Joralf til å sette seg inn i bilen hans. Legen tok han med til legekontoret hvor de tok en blodprøve og en prat.

Denne episoden lærte Joralf noe viktig, forteller han – og det er at man skal være forsiktig med hvilke tanker man lar seg fare av sted med. ”Jeg lærte at jeg måtte passe meg for det som var truende, og for det som lukka én bort vekk fra livet. Det fikk meg også til å tro sterkt på Kristus og Kristendommen.”

 

Joralf Gjerstad

Foto: Anne Lise Haugen

Joralf koser seg på turné

Det er strengt tatt imponerende at en mann på 91 år, kjører på med en hel turnéhelg av gangen. Therese Ulvan kan fortelle at Joralf, til tross for sin alder, koser seg på når det står på og at han syns det er utrolig trivelig å treffe alle folkene.

De har til sammen, etter denne helgen, hatt seks forestillinger bak seg. Disse er fordelt på to helger, fredag til søndag. Therese understreker at de tar godt vare på han mens de er på tur. At de passer på at han trives, får god mat og nok hvile.

Etter planen gjenstår kun Steinkjer igjen den 24. september, men Therese Ulvan kan røpe så vidt, at det er tiltenkt en forestilling i Stavanger også.

”Det er ikke helt bestemt enda, men vi håper vi får det til”, sier hun.

Om det eventuelt blir enda flere forestillinger senere i det langstrakte land, tør de ikke svare på enda, men hun sier de er åpne for å se på mulighetene.


Oppsummering av kvelden

Tilbake til kvelden i Ilen kirke i Trondheim, så var det altså en fantastisk kveld hvor artige og dype historier ble fortalt. Akkurat denne kvelden stilte også den kjente skuespilleren Svein Tindberg opp, blant annet for å lese og fremføre fra den nye barneboken han har skrevet: Bibelfortellinger for barn.

En stor ro og god tilstedeværelse senket seg over forsamlingen når Therese Ulvan lot fingrene gli over klaveret. Måten hun sang og tolket norske salmer på var en fryd for øret. Særlig etter den fremragende framføringen av ”Gabriellas Song”, lot ikke applausen vente på seg. Det var rett og slett en herlig kveld, hvor man forlater kirken i en behagelig, deilig og salig tilstand, med litt mer innsikt og noen dype inntrykk man ikke glemmer med det første.

r Therese Ulvans vakre fremføring av Gabriellas Song her!

 

Bannerfoto: Anne Lise Haugen

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account