Ina Thorbjørnsen har mange års erfaring med hypnoterapi. Hun mener at man er nødt til å rydde opp i tillærte mønstre basert på opplevelser i fortiden, for å dempe angst og frykt for fremtiden. Hypnoterapi er et godt verktøy for å bli mer bevisst i eget liv, understreker hun.

 

Hypnosens historiske røtter strekker seg ned til rituelle seremonier i oldtidsstammer og en behandlingsform praktisert av «heksedoktorer». Derfor har ordet hypnose en klang av mystikk selv i dag, men vitenskapelig utforsking av fenomenet startet allerede på slutten av 1800-tallet. Mange markante psykodynamikere etter Freud har benyttet seg av behandlingsformen. Ludwig (1966) forklarte hypnose som å oppnå et bevissthetsstadie som endrer den subjektive opplevelsen av verden og psykologisk fungering.

I hypnose kan man forandre personens opplevelse av fysiske omgivelser samtidig som de er dypere i kontakt med sin indre underbevissthet. Man havner i en transe hvor man er mer mottakelig for suggesjoner og forslag, enn i våken bevisst tilstand.

Ønsket bredere rammer

Inas Thorbjørnsens opprinnelige plan var å bli psykolog, men hun har nå en bachelorgrad fra NTNU basert på psykologi, sosiologi og medievitenskap. Videre har hun utdannelse fra Hypnoseakademiet og EFT-akademiet, i tillegg til kurs i tarot.

– Jeg har alltid interessert meg for psykologi, men følte at jeg ville bli for fastlåst ved å bli en ordinær psykolog. Jeg ville gjøre mer, jeg ville være friere, og derfor søkte jeg mer alternativt. Som en psykolog har jeg også samtaleterapi, men med et bredere utgangspunkt for behandling. Jeg pleier å mikse litt forskjellige teknikker, det er sjelden jeg bruker kun hypnose, for eksempel. Jeg bruker som regel EFT, men hypnose er noe som går igjen, og jeg bruker også det veldig mye.

Hun har jobbet som terapeut siden 2008, først tilknyttet Gaia på Bakklandet i Trondheim, deretter med kontor på Heimdal og i Helselåven på Tempe. Firmaet er nå et AS opprettet av Ina og samboeren.

– Jeg drev barnehage før, det er også en del av bakgrunnen min, det er psykologiske aspekter ved det også. Det var veldig artig, men jeg ville jobbe mer med voksne etter hvert. Jeg hadde tatt kurs i tarot, men jeg ønsket å jobbe med behandling, ikke være en typisk spådame. Jeg bruker tarot på en annen måte, for å få svar på ting som går på utvikling, hva som er viktig i livet.

 

Les mer om behandlingsmetoden: Hypnoterapi

 

Angst for fremtid handler om fortid

Terapeuten forklarer at tarot kan være en metode for å få et grunnlag å jobbe videre ut fra.

– Da får du en innsikt først, som kan være nyttig. Noen ganger har man bare en vag følelse av at det er noe galt. «Jeg føler ingenting, jeg bare eksisterer» er en gjenganger, eller «jeg har fått en uforklarlig følelse av angst». I disse tilfellene kan tarot faktisk være en inngangsport, men det samme gjelder selvfølgelig samtaleterapi. Man må finne ut hvor skoen trykker, være detektiv, for å legge grunnlaget for hypnosen.

– Det jeg kan si er at dersom man har et problem i nåtid handler det alltid om noe som har skjedd eller vært, noe som ligger i fortiden. Angst for fremtiden handler alltid om fortida, hvordan man har lært seg å tenke ut fra en opplevelse man har hatt. Det er der hypnosen blir så effektiv, fordi man går inn og jobber med sinnet.

En opplevelse kan sette standarden

Thorbjørnsen mener vi har lett for å la tankene styre livet vårt, og de er ikke alltid så rasjonelle, selv om vi tror det.

– Vi er såpass enkelt laget, at hvis vi har vært i ett dårlig forhold, så tenker vi at forhold er dårlig. Vi klarer ikke å se at det var kombinasjonen av mennesker, en rekke hendelser som ga utslaget. Sannheten blir at forhold er noe dritt – noe jeg aldri mer skal inn i. Saken er at selv om de sier det, så går de jo inn i nye forhold, men de blir ofte like dårlige.

Ina forklarer at det er en sirkel man må bryte for å komme videre. Hypnose er noe som fungere veldig godt i sånne tilfeller.

– Man lager seg falske sannheter, masse illusjoner. Hvis man har hatt det trangt økonomisk i oppveksten blir det kanskje en sannhet at man må jobbe beinhardt for å skaffe penger, og det blir aldri nok. Vi lever ut sannheten vår hele livet, ganske ubevisst og uten at man skjønner hvorfor. Hypnose behandler det ubevisste sinnet, man tar det opp i bevisstheten og legger inn nye suggesjoner for hva som er naturlig for deg, man løser opp.

Instruerer i «riktig retning»

Suggesjonene kan hjelpe klientene hennes til å oppnå store, viktige endringer i eget liv. Hun forteller at man blant annet kan legge inn suggesjoner som «du er komfortabel med kjærlighet, du synes det er deilig å bli elsket, du elsker tilbake og søker komfortable, trygge forhold». Mange har vært til psykolog før de kommer til Ina. Noen i over 20 år uten å komme videre i livet, forteller hun.

– De er vant til å sette ord på følelsene sine, har innsikt i hvordan traumer har påvirket dem. Det de trenger er å få forløst det som ligger ubevisst, som hindrer dem i å komme videre, sånn at de kan snu fokuset sitt. Ofte kan det være nok med ganske få behandlinger før de føler seg som et nytt menneske.

 

Er i transe flere ganger om dagen

Mange har kanskje en forestilling om det å være i transe, og det å bli hypnotisert, som ikke stemmer helt med virkeligheten. I følge Ina er det ikke så mystisk og skummelt.

– Når man er i hypnose er man ikke borte vekk, bare veldig dypt avslappet. Det er i et slags grenseland, du er i transe, og det synes mange er et veldig skummelt ord. De er redde for å miste kontrollen – men en transe er en veldig naturlig tilstand. Vi er egentlig i transe mange ganger om dagen. Spesielt barn. Det blir sjeldnere når vi blir voksne på grunn av mer tankekjør og støy. Men hvis du er konsentrert om kun én ting, så er du i transe. Du kan se en unge sitte med bare én leke, for eksempel, og være i en transetilstand.

Kan du være i transe hvis du sitter og ser på tv?

– Enkelte menn kan faktisk det, jeg kan ikke det.

Når de ser på fotball?

Både barn og voksne kan oppleve “transe” når de ser på favorittprogrammet på TV.

Ina flirer og nikker.

– Ja, for eksempel. Da kan du snakke til dem, men de hører ikke hva du sier, for de er helt paralysert. Men det kan være hvis man leser en god bok, eller i meditasjon, selvfølgelig. Det er en sånn tilstand jeg fører kundene ned i, de kan kjenne kroppen slappe av, tankene legger seg til ro, du glir ned i en stillhet og er veldig mottakelig. Det er ikke som i gamle skrekkfilmer, hvor man tilsynelatende kan suggerere en helt vanlig person til å plutselig bli en massemorder. Man vil lett avvise den ideen hvis man ikke er bearbeidet siden man var bitteliten.

Kan man kontrollere folk ved å hypnotisere dem?

– Joda. Men du kan ikke gjøre det med et voksent menneske på bare et par behandlinger. Da hadde du måttet starte da personen var et barn og matet vedkommende med daglige suggesjoner. I så fall ville du fått rimelig grei kontroll, men det er en langtekkelig prosess.

Hypnose i underholdningssammenheng

Hva med i underholdning, når de får mennesker til å gjøre rare ting på en scene? Er det juks?

– Nei, det er ikke juks. Egentlig skjer det samme i terapien som på scenen, bare at det er i forskjellig form. De tar en del tester på publikum først, for å se hvem som er mest mottakelig for hypnose, og får dem så til å gjøre ting de ikke skjønner selv hvorfor de gjør. Hvor mottakelig man er varierer, og de tar selvfølgelig de mest mottakelige opp på scenen.

Hun forteller at det i tillegg også har med massesuggesjon å gjøre. At bare ved at vi går opp på scenen, så er vi mentalt innstilt på at«nå skal jeg bli hypnotisert». De sitter gjerne på en lang rekke på scena.

– Og mennesker er veldig lydige, sier Ina, så de har ikke lyst til å være den eneste som ikke sitter med hodet hengende ned og armene slapt langs siden. Det man gjør på scenen er å mate sinnet med suggesjoner, akkurat som i terapi, men i terapien har vi ingen interesse i å få folk til å bjeffe som hunder. Det er ikke så mye poeng i det.

 

Les også: Scenehypnose vs. hypnoterapi

 

Alle kan hypnotiserers

Ina mener at absolutt alle kan hypnotiseres, selv om hun uttrykker at det ofte er litt uenighet om dette. Hun mener også at all terapi i bunn og grunn koker ned til dette med å endre tanker og inngrodde tankemønstre.

– Problemet vårt er at vi tror tankene våre er virkeligheten. At de er sannheten. Tankene er i luftelementet, veldig svevende for å si det mildt. Og hvor mange tanker har du i løpet av en dag, eller en time? Mye av det er rent bullshit, bare støy. Likevel dyrker vi tankene våre som en slags gud. Det er ganske merkelig.

Hun forklarer at egentlig handler all behandling om å dempe støyen man har i hodet. Samtidig som du lærer at tankene bare kan være der, uten at du nødvendigvis trenger å lytte til dem.

– For det er jo handlinger som er poenget, hva du gjør. Dette starter riktignok med en tanke, for eksempel noe om hva du har lyst til. Hypnose kan hjelpe deg til å ha fokus på hva du ønsker uten alt støyet. Uten djevelen på den ene skulderen og engel på den andre, som forvirrer. Vi har motstand i oss alle sammen, og er selvdestruktive til en viss grad, noen mer enn andre. Når man finner noe man har lyst til å oppnå har man nei-stemmer som sier «hva er det du innbiller deg, er du helt idiot?». Hvis du velger å gå for et mål, bruker du unødvendig mye energi på nei-stemmen. Hypnose kan hjelpe deg å dempe den stemmen, du vil iallfall ikke lytte til den på samme måte.

Kan behandle det meste med hypnoterapi

Det finnes knapt grenser for hva man kan behandle ved hjelp av hypnoterapi, mener Thorbjørnsen. Hun får ofte spørsmål om hva som kan behandles, og det er egentlig nesten alt, mener hun. Fysiske smerter, angst, depresjon, skrivesperre, fobier i alle varianter, røykeavvenning, vektreduksjon. Om du har lyst til å gjøre det veldig bra på skolen, men ikke klarer å gjøre lekser. Om du har trenger til å sove bedre.

– Eller som det eksempelet jeg nevnte, at du stadig befinner deg i dårlige forhold. Du tiltrekker deg mennesker som tråkker på deg. Feil mennesker. Og det handler ofte om selvbilde. Så det finnes egentlig ingenting man ikke kan behandle, og veldig ofte handler det om å bevege seg mot det som gjør deg godt – og gå bort fra det destruktive.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: Jo flere roller du mestrer, jo friere er du

 

Rensker opp i sinnet

Hvis du skal jobbe med selvbildet, tar du dem da med tilbake i tid?

– Ja, ved regresjon. Regresjon er en del av hypnose. Ikke alle hypnoterapeuter kan teknikken, selv om det på et vis er samme fag. Mange forbinder regresjon kun med tidligere liv, men det betyr egentlig å gå tilbake i tid. Så jeg bruker det vel så ofte for å gå bakover i dette livet.

Jobber med traumer

Ina forteller at det kan være at traumatiske hendelser du har hatt i livet kan bli borte og fortrengt. Men det ligger der, bare i det ubevisste sinnet. Gjennom hypnose kan man få det opp. Hun forteller imidlertid at det ofte er en grunn til at minnene er fortrengt og at man ikke får de opp hvis man ikke er klar for å ta tak i det. Det kan også komme i mange varianter, derfor er det mulig å behandle det på andre måter også.

– For noen kan det være som en film bak øyelokkene. Du er til stede, men ser deg selv som en objektiv part. Det vil selvfølgelig være vondt å se på hvis det dreier seg om traumatiske og vonde hendelser, men du takler det fordi du befinner deg på et objektivt sted. Man får ikke fjernet hendelsen. Men man kan fjerne traumet rundt det, slik at når man tenker tilbake på hendelsen senere, så føler man seg nøytral.

Du jobber med følelsene.

– Nettopp. Og selv om det er noe man husker kan det være betydningsfullt å gå tilbake allikevel, for å få opp følelsene. Det kan være store eller små ting, noen ganger så små at man tenker at det umulig kan være riktig, en setning som har blitt sagt til oss som har styrt veien vår videre. Man tenker ikke rasjonelt at det er viktig, men så viser det seg å være det, og man får det opp i hypnosen når man går tilbake i regresjonen.

Hvordan merker du hvilket tidsrom du skal gå tilbake til?

Ina starter som oftest timen med samtaleterapi. Da får hun en formening på forhånd om hva som bør jobbes med. De gangene hun ikke gjør dette, har hun gjerne litt informasjon om bakgrunnen allikevel. Så fører hun dem inn i en avslappet tilsyand, teller ned, og går tilbake i tid.

– Det bruker vi endel tid på, for du skal dypt ned før vi går tilbake. Kroppen vil automatisk reagere når man møter det som er vanskelig, for jeg ber om at sinnet til personen finner de underliggende årsakene til at ting er vanskelig – og dermed vise dem.

Hun beskriver at det da ofte oppstår en reaksjon hos klienten. Det kan være at pusten blir annerledes, eller at øyelokkene begynner å dirre. For Ina er det tydelig hvor det er. Da bruker hun forskjellige teknikker for å gå inn i det som gjør dem redd.

– Det handler ofte om redsel på et eller annet plan. Iallfall om en ubehagelig situasjon, og jeg får dem til å gå inn i det. Ikke prøve å gå bort fra det, som man vanligvis gjør. Går man bort fra det ligger det der uten at man er bevisst på det, og da kan det bli et problem. Man må bli bevisst, gå inn, løse opp – og så blir du faktisk bli fri av det etterpå. Så enkelt kan det være. Kun én behandling.

Hun understreker at det som oftest må flere behandlinger til enn kun én, men at det aldri er nøyaktig det samme man da behandler fra gang til gang.

– En voksen person vil gjennom et langt liv ha problemer som etter vært har fått mange aspekter, påvirker mange deler av livet. Da må man ofte ta det for seg del for del, for å få tatt helheten.

Så det du gjør er å renske opp i sinnet?

– Ja, rett og slett. Hvis vi ikke rensker opp i sinnet, ergo i fortida vår, kommer vi oss ikke videre i livet. Det blir ingen videre utvikling. Vi går bare i sirkel, enten det er bevisst eller ubevisst. Derfor trenger man egentlig ikke ha veldig store problemer for å ta noen behandlinger, det kan bare være med et ønske om videre utvikling, å bli kvitt begrensninger som ligger i frykt for ulike ting, uansett i hvilken skala det er i.

 

Les også: Tidligere liv med hypnoterapi

 

Som søvngjengere gjennom livet

Ina synes det er vanskelig å beskrive en typisk kunde, aldersspennet har vært fra 5-70 år. Hun anslår at omtrent 30% av kundene er menn, så det er overvekt av kvinner. Hun beskriver de fleste kundene sine som den vanlige mannen/kvinnen i gata, og mange har ingen erfaringer med det alternative i det hele tatt. Er det slik at det er mer stuereint for damer å ha fokus og bruke tid på å renske opp i sinnet sitt?

– Du vet, det handler jo mye om dette med følelser. Å innse viktigheten av de forskjellige opplevelsene man har hatt gjennom livet, hvordan det har påvirket deg. Der tror jeg damer ofte har kommet litt lenger. At menn i mindre grad tenker over og analyserer opplevelsene i livet sitt. Men man kan faktisk bli litt gal av den analyseringen også, da.

Hun ler, men understreker at hun virkelig mener dette med analyseringen er viktig for å bli mer bevisst.

– Man trenger ikke analysere alt opp og i mente, selv om vi faktisk ofte går som søvngjengere gjennom livet vårt. Jeg tenker at hvis vi skal oppsummere hva jeg gjør her, så er det vel egentlig at jeg får folk til å våkne litt. En oppvåkning i eget liv. Det trenger ikke være så stort og mystisk, Man trenger ikke nevne ordet ånder, for eksempel. Det trenger ikke være så veldig rart. Poenget er å bli bevisst på hvem man er, hvordan man lever, og hvordan man vil leve.

 

Kilder:

Hypnotherapy and hypnoanalysis, Brown & Fromm (1986)

Ina Thorbjørnsens hjemmeside

 

Først publisert i mai 2016

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account