En ny gjennomgang av forskningslitteratur tyder på at det å høre på musikk før, i løpet av og etter en operasjon kan virke smertelindrene.

Forskere på Queen Mary University of London hevdet at pasienter som hadde hørt på musikk var mindre anspente og bekymret etter operasjonen. De hadde også mindre behov for smertestillende. Musikk så ut til å være virkningsfullt også når pasienten var i narkose. Helsedepartementet i Storbritannia ber leger ha hensyn til disse funnene. Nå ønsker forskerne at sykehus skal oppfordre pasienter til å ta med spillelister de ønsker å høre på.

7000 pasienter involvert

Musikk virker smertelindrende70 prøveprosjekter ble gjennomgått. Det var omkring 7000 pasienter involvert i prosjektet. Musikken så altså ut til å redusere følelser av smerte, men påvirket ikke hvor lenge pasientene ble liggende på sykehus. Hovedforfatteren av artikkelen, Dr Catherine Meads, forklarer at Pink Floyds «Dark Side of the Moon» hjalp henne selv etter en operasjon. Hun mener dette er en sikker og ufarlig måte å hjelpe pasienter på. Allikevel tror hun at enkelte leger er skeptiske til om dette faktisk fungerer. Hun sier hun selv ble overrasket over at musikk også ser ut til å ha en effekt selv om pasientene får full narkose.

Kilde: BBC

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account