Roten av ingefærplanten er mye brukt i matlaging over hele verden. Både fersk og i tørket form. I tillegg har ingefæren vært brukt i medisinsk øyemed i hundrevis av år. Den skal ha flere helsebringende effekter du kan dra nytte av.

 

Ingefær har vært dyrket i Kina og India i mange tusen år, og blir brukt som krydder i tradisjonell matlaging verden over. Det er den gylne rotskokken som brukes. Denne er rik på essensielle oljer som zingiberol, zingiberine, phellandren og linalool. Det er disse som gir den karakteristiske smaken. Unge planter smaker imidlertid mye mildere enn eldre ingefærrøtter. Roten skal også ha mange fordelaktige helseeffekter.

 

Mot kvalme og betennelse

Det som antagelig er ingefærens mest velkjente effekt er som middel mot kvalme. Den har vist seg å være effektiv mot reisesyke, morgenkvalme ved graviditet, migrene, og lindrer kvalme ved cellegiftbehandling. I tillegg har den en stabiliserende effekt på fordøyelsen, og kan motvirke oppblåsthet og forstoppelse.

 

Ingefær har også blitt brukt som betennelsesdempende i mange hundre år, og de siste 30 årene har man gått vitenskapelig til verks og flere funn tyder på at ingefær inneholder betennelsesdempende stoffer. Faktisk har urtemedisinen mange av de samme farmakologiske egenskapene som ikke-stereoide betennelsesdempende legemidler. Ingefær kan også motvirke betennelse på flere måter enn vanlige legemidler, for eksempel ved å virke på molekylært nivå ved at den påvirker biokjemiske nervebaner som er involvert i kronisk betennelse. Roten skal ha en positiv effekt på kolesterolnivået, og kan lindre plager ved leddgikt.

 

 

“Hellig treenighet”

Den asiatiske “hellige treenighet” innen matlaging, altså chili, hvitløk og ingefær. Dette kan brukes som base i et utall forskjellige matretter, og smaker veldig godt i for eksempel supper og gryter med kokosmelk. Her er det også muligheter for å lage mat som er rik på smak uten å inneholde for mye salt. Er du plaget av søtsug kan du legge en skive ingefær på tungen eller ta en kopp ingefær-te, som skal dempe lysten på søtsaker.

Forkjølelsefordriver

Rhinovirus er blant de virusene som gir vanlig forkjølelse, og ingefær inneholder stoffer som motvirker disse. Te av fersk ingefær lager du enkelt ved å skjære roten i skiver og helle over varmt vann. Honning og sitron er fine smakstilsettere, og skal i tillegg virke mot forkjølelse i kraft av seg selv. Tredobbelt effekt, altså. I tillegg kan du tilsette litt skivet hvitløk, som skal ha et høyt nivå av antioksidanter og virke betennelsesdempende. Det høres kanskje ikke så fristende ut, men smaken av hvitløk blir så å si borte på grunn av de andre ingrediensenes distinkte smak. Mot kvalme kan ingefærøl være et godt alternativ. Det finnes også tyggetabletter på markedet.

 

Vær oppmerksom på at ingefær kan påvirke, antagelig forsterke, effekten av blodfortynnende midler, så vær forsiktig dersom du går på medisiner som warfarine.

 

Les også: Blir vi syke av maten vi spiser?

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account