Sjamanisme har røtter fra alle verdenshjørnene. Ofte blir praksisen referert til som en naturreligion, med sine ritualer og tradisjoner dypt forankret i respekten til Moder Jord. Helseverden har snakket med en kvinnelig sjaman om hva sjamanisme egentlig er og hva det går ut på.

 

Amalia Fonfara er kun 33 år, men allikevel en aktiv og erfaren sjamanistisk utøver. Sjamanisme i seg selv har hun praktisert i 6 år, men hun har likevel hatt en fot innenfor den alternative verden siden hun var tidlig i 20 årene.

Opprinnelig er hun er fra Grønland, men flyttet som barn til Danmark og senere til Trondheim for å studere kunst ved Kunstakademiet.

Hun vokste opp med foreldre som var meget opptatt av åndelighet og det spirituelle. Selv om det ikke ble bedrevet sjamanistisk praksis, minnes Amalia likevel mange historier og fortellinger fra barndommen om åndemaneren/angakkoq, som stammer fra deler av den eldre kulturen hun kommer fra, på Grønland.

Hun forteller og at hun hadde mange opplevelser som barn i form av syn, klardrømmer og sterke sanseopplevelser. Ting det var vanskelig og snakke om og forklare med vanlige ord, for et barn.

Drømmer som inngangsport

Hun begynte å få en større forståelse av hvordan det hele hang sammen da hun begynte å jobbe mer med seg selv, etter en vanskelig periode i livet. Spesielt fikk hun et sterkt forhold til drømmene sine, da hun opplevde de som særdeles sterke og intense. Kunsten ble en annen måte å uttrykke og forstå drømmene og følelsene sine– og når hun jobbet på denne måten, kjentes alt mye bedre ut.

Det var i den perioden hun kom over terminologien sjamanisme og ble umiddelbart trukket mot det.

-Da forsto jeg at det fantes andre mennesker der ute, med en forståelse og viten om at det er noe som sam-eksisterer med oss. Og at vi har kontakt med dette, gjennom oss selv. Dette er noe vi bevisst kan lære oss og arbeide med.

Hun mener mye av årsaken til at dette ikke hadde dukket opp på denne måten før, er fordi hun, som mange av oss andre, har vokst opp i en kultur hvor vi ikke har noe direkte levende forhold til hverken våre forfedre eller naturen.

 

Les artikkelen om Drømmetyding

 

Forskjell på healing og sjamanisme

Nysgjerrig på å lære mer, samt at hun innså at hun hadde et stort behov for healing på denne tiden, bestemte hun seg for å ta en utdannelse innen terapi og healing.

-Det manglet for meg, et sjelelig og energetisk aspekt i den kliniske psykologien. Det å se hele mennesket som en helhet. Det fant jeg i arbeidet med healing og sjamanisme.

For Amalia går arbeidet med healing og sjamanisme hånd i hånd. Healing handler om å bli hel. Sjamanisme handler og om at man er i et med naturen og forfedrene.

Hun argumenterer imidlertid at healing og sjamanisme ikke er det samme.

-Det finnes i dag mange forskjellige former for healingpraksiser. Sjamanisme blir på en måte noe helt annet, men en del av det sjamanistiske arbeidet handler om healing. Så det er ikke det samme, men det henger sammen.

Hva er sjamanisme?

Amalia forklarer at sjamanisme er noe som er i oss, utenfor oss og omkring oss.

-For meg så handler det om å ha et bevisst forhold til at vi er en del av noe større. En kraft. Å arbeide med kraft eller energi – og å lære at det er en balanse i forhold til akkurat dette.

Hun forklarer videre at når man arbeider med åndene, så blir man en kanal. Man kanaliserer og spør om hjelp til noe spesifikt – også stiller åndene opp med den energi eller kraft som trengs. Deretter kan man velge å si ja til det samarbeidet med ånden eller kraften som kommer igjennom.

-De velger jo også og samarbeide med meg, så på den måten så former vi et slags vennskap, sier hun og smiler.

Vil skape healing og selvutvikling

Det er veldig mange forskjellige måter å praktisere sjamanisme på, forklarer Amalia. Mye av det handler gjerne først og fremst om hvilken kultur og tradisjon man har vokst opp i.

-Men min måte og jobbe med sjamanisme handler først og fremst om å skape healing og selvutvikling for mennesker. Å gi kraft til de mennesker som kanskje føler de har mistet noe inne i seg eller mangler en indre kraft, styrke eller energi.

Hun forklarer videre at sjamanistisk praksis kan handle mye om renselse, finne åndelige kraftdyr, hente tilbake sjeledeler – eller arbeid i naturen og natur-energier på forskjellige steder. Blant annet under forskjellige seremonier  med flere andre mennesker.

 

Les mer om behandlingsmetoden Sjamanisme


Holistisk bryllup

Hun forteller om at hun var tilstede i et holistisk bryllup hvor hun som sjaman innviet plassen bryllupseremonien skulle finne sted. Et holistisk bryllup er en seremoni som blir utført av en holistisk prest gjennom Holistisk Forbund, hvor ekteparet selv får bestemme hvor og hvordan vielsen skal finne sted og gjøres.

Brudeparet hadde valgt en spesiell plass for anledningen. Amalia forteller at hun på forhånd, laget en reise til stedets ånd og spurte hvordan hun kunne lede denne seremonien. Deretter dro hun ut på selve stedet og gjorde noen ritualer og øvelser.

-På bryllupsdagen ønsket brudeparet at jeg skulle åpne det hellige rom for dem, slik at dette var åpent for dem når vielsen fant sted på dette gamle gamle stedet vi var på. Det ble en veldig flott og fin seremoni.

Tradisjoner i urbefolkningene

Det finnes mange forskjellige typer for sjamanisme. Sjamanisme stammet i utgangspunktet fra forskjellige urbefolkninger rundt om i verden, eksempelvis fra Amerika, Australia og nord i Skandinavia, her vi selv holder til. Tradisjonene har imidlertid i senere tid blitt vevd sammen av noen antropologer, og har skapt Ny-Sjamanismen – som hovedsakelig er det Amalia har lært og dermed praktiserer.

Disse antropologene som reiste rundt til forskjellige urbefolkninger. Ut i fra sine funn, skapte de en form for generalisert måte å praktisere sjamanisme på. En generalisert måte å bruke teknikker på, som brukes i veldig mange forskjellige samfunn.

 

Les også: Lyd-healing med syngende boller

 

Land-energi

Det som Amalia likevel syns er veldig spennende og fasinerende med sjamanismen er akkurat dette med at den spenner fra så mange forskjellige kulturer og samfunn fra hele verden.

-Hvert land har sine egne energier, sine egne forfedre, som jobber med de menneskene som er der. Og kanskje kan man si at at hver kultur har det. Så det er mange ting der som påvirker hvordan man praktiserer sin sjamanisme.

Tiltrukket av forskjellige energier

Hun forklarer at de som praktiserer, ofte kan kjenne en tiltrekning mot visse former for sjamanisme, ut ifra hva man interesserer seg for. Ofte så har det en sammenheng med forfedrene og landet og kulturen man bor i.

-Samtidig er det ikke nødvendigvis slik. Det kan finnes personer som opplever kontakt med forfedre fra andre plasser. Du kan bo i Sverige som er helt fasinert og opptatt av den japanske måten og arbeide på innenfor sjamanismen. Selv har jeg blitt mer og mer trukket mot de Grønlandske tradisjonene de senere årene, som kanskje ikke er så rart, sier hun og smiler lurt.

Animistisk forståelse

Det finnes altså sjamanistiske kulturer og samfunn rundt om i hele verden. Hver og en med sine tradisjoner, selv om mange av måtene kan ligne hverandre.

-Hovedfokuset til sjamanismen og de som praktiserer dette, ligger først og fremst kontakten og enheten til naturen og den animistiske forståelsen – det å være ett og forbundet med alt levende her på jorden. I tillegg handler det om åndelig forståelse og det å skape helbredelse og samhørighet mellom mennesker, oppsummerer den kvinnelige sjamanen.

”Alt er besjelet”
Sjamanistisk Forbund

 

 

 

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account