Rachel Wilmann

Rachel Wilmann, grunnlegger av Hjerteakademiet, ønsker å forandre verden og gjøre en forskjell. Hun mener det er viktig å være nysgjerrig og åpen for nye ting, men at det ikke er noe galt med en liten dose sunn skepsis.

Overgangen til et nytt liv

Som eldstemann i en søskenflokk på tre strebet Rachel Wilmann alltid etter å være best. Hun lærte seg å svømme som treåring, og har over to hundre medaljer fra svømmekonkurranser i barndomshjemmet i Lofoten. Som voksen utdannet hun seg til markedsøkonom, og jobbet i mange år som leder og finansiell rådgiver. Karrieren gikk strålende, men allikevel var det noe som ikke stemte. Hun klarte ikke å glede seg over å nå nye mål, og hadde store smerter i kroppen.

– Hver gang jeg nådde et mål, eller vant en premie, så smakte det godt bare i noen sekunder før jeg ville videre. Dette skapte et stort indre stress hos meg, og jeg hadde vondt i rygg, nakke og skuldre. Jeg har blitt hasteoperert i ryggen to ganger. Og begge gangene ville jeg blitt lam i beina hvis jeg ikke hadde blitt operert innen 24 timer.

Da hun etter den andre operasjonen begynte å få smerter i ryggen igjen etter bare noen måneder, bestemte hun seg.

– Kroppen fungerte ikke og jeg hadde tusen signaler på at ting ikke var som det skulle være. Den helga opprettet jeg Hjertemedisin. Det første firmaet mitt. Jeg ville ikke bare jobbe med hodet, jeg ville jobbe med hjertet.

 Vil forandre verden

 Rachel startet som terapeut, og jobbet med det i noen år. Hun ville ikke bare forandre seg selv. Hun ville også forandre verden. Hun ønsket å gjøre hobbyen min om til en jobb, og satte derfor opp en business-plan med alt av risiko og muligheter. Med en overordnet plan om at hun virkelig ønsket å forandre verden – å gjøre en forskjell. Dette brøt hun ned til forskjellige delmål.

– Et av dem var å få venteliste i løpet av tre måneder, så du kan si jeg hadde noen hårete mål, sier hun og ler.

Og dette klarte hun. Hun startet med healing, reading og kanalisering og sakte men sikkert bygget hun på. Blant annet laget hun interessevekkere for kundene, og delte ut 3000 flyers i nabolaget.

– Jeg har jo studert markedsføring, så jeg fant ut at omtrent tre prosent av de som får en flyer vil kjøpe, eller ringe og avtale time. Deler du ut hundre er det tre som kommer til å ringe. Og det funket jo!

Etter hvert begynte referansene å komme fra fornøyde kunder, og etterpå har hun for det meste brukt Facebook som markedsføringsredskap.

Rachel Wilmann

Hjerteakademiet

Selv om delmålene omkring Hjertemedisin ble nådd, og kundene var fornøyde, syntes Rachel fremdriften gikk for sakte. Hun skulle jo forandre verden. Derfor startet hun Hjerteakademiet, for å utdanne andre terapeuter til å bruke de teknikkene hun hadde testet både på seg selv og andre.

– Mannen min holdt meg litt tilbake, for jeg er litt sånn at med én gang jeg får en idé, så vil jeg ut med den. Han sa «bruk tida di nå», og det gjorde jeg.

Hun brukte et år før hun begynte å markedsføre seg selv. Første året hadde hun tretten deltakere på Hjerteakademiet. Deltagerne merket at det de lærte fungerte like godt på dem selv, som på kundene sine – noe som også var målet Rachel hadde for utdanningen.  Nå har hun flere år på baken med fornøyde kursdeltagere. Hun opplever det som utrolig motiverende, inspirerende og engasjerende å kunne jobbe med andre mennesker som virkelig har lyst til å endre verden.

Er du opptatt av fokuset til de som søker?

– Ja, mange spør hva jeg krever av utdanning, men det at du er genuint interessert i å hjelpe andre er hovedkravet. Det er også viktig for meg med et godt klassemiljø, at det er høyt under taket og alle trives, og jeg har nulltoleranse for baksnakking. Her er det fremsnakking som gjelder. Men jeg oppfordrer studentene til å gi meg tilbakemeldinger på hva de ønsker at jeg skal endre, og det er disse tilbakemeldingene som har ført til at jeg nå starter master.

“Se, stopp, snu”

Det første kullet på masterstudiet starter nå i høst. De vil både lære behandlingsteknikker, men også mye om markedsføring og det å starte egen bedrift. En av de viktigste teknikkene Wilmann lærer bort er det hun kaller de tre s-ene; «se, stopp, snu».

Se betyr at du skal se, eller identifisere tankene dine, du skal lære deg tankemønstret ditt og gjenkjenne det. For å gjøre en endring må man vite hva tankene er. Vi tror vi vet hva tankene våre er, men vi vet det ikke før vi virkelig har gått inn i tankene våre og «tatt dem ned». Og det her var en av mine største aha-opplevelser, at jeg nesten kunne gå opp i lufta og ta ned tankene, jeg kunne se og forstå dem. Det neste steget da er jo å stoppe dem, å stoppe de negative tankene. Ta ut hånda og si «stopp – hit, men ikke lenger».

Rachel WilmannHun forteller at man må trene seg på å ha avstand til tankene, så de ikke får ta eierskap i deg. Når man har lært seg det, er det siste steget å snu tankene om til læring. Hun forklarer at det er som å gå inn i en sirkel av tanker, og tenke «ok, hva er læringa i det her, hvordan kan jeg snu dette til positive tanker, til positiv læring, som gjør at jeg kan gjøre det enda bedre neste gang?». Og dette kan man gjøre før, i og etter en situasjon. For eksempel noe man er nervøs for.

– Folk generelt skjønner hva de skal gjøre, men det er dette med å gjøre det i praksis man må trene på.

Markedsføring en del av kurset

Delen om markedsføring handler mye om å tiltrekke seg den perfekte kunden. De må lage en business-plan, og Rachel bruker blant annet malen til Innovasjon Norge, som ligger ute på nett. Studentene bestemmer seg for hvilke kunder de ønsker å ha. Hva som er utfordringene til kunden, og hvilke løsninger kunden ønsker. Ut fra dette skal de finne interessevekkere for å tiltrekke seg sin drømmekunde.

– Vi jobber mye med å finne interessevekkere, og konkretisere hva som er drømmekunden og hvordan de skal tilnærme seg denne personen. Mange skriver «ønsker du deg et bedre liv?», men det blir for svevende. Hvis du bryter det ned og skriver «har du vondt i ryggen? Jeg kan hjelpe deg», for eksempel, kan du treffe akkurat den gruppa du vil ha. Du må lage noe som er unikt for deg, som kunden vil ha.

Det er 22 personer som studerte ved Hjerteakademiet i fjor. De fleste er kvinner, men aldersspennet var fra 20 til 60 år. Det var mange forskjellige yrkesgrupper som var representert.

 – Vi har hatt en del sykepleiere på studiet, og ellers alt fra ledere til arbeidsledige. Noen slutter i jobben for å starte for seg selv, andre vil bruke det de lærer i jobben de allerede har. Første året hadde jeg faktisk en dommer, og hun ville bruke det i sin jobb. Så det er forskjell på hva de ønsker.

Les om hva Silje mener om utdannelsen ved Hjerteakademiet

Rachel Wilmann

Sunn skepsis

Rachel opplever ikke å få mye direkte kritikk av arbeidet hun gjør og metodene hun bruker.

 

– Jeg har ikke fått noe direkte kritikk, men jeg ser jo i avisa og tv at folk er skeptiske til noen av de behandlingsteknikkene vi bruker. Men når jeg møter folk jeg opplever som ordentlig syke, for eksempel at de formidler selvmordstanker, så er jeg åpen og ber dem kontakte legen eller psykologen sin og samtidig fortelle at de går til behandling hos meg, sånn at vi kan ha et samspill. Jeg er positivt overrasket over hvor mange som synes det er bra. Jeg har fått overraskende lite negativt. Det er også både psykologer og leger som henviser pasienter til meg.

Lov og sunt å være skeptisk

Rachel legger allikevel ikke skjul på at hun opplever at det er mye skeptisisme ute og går, men hun tenker at det er lov og sunt å være skeptisk. Hun påpeker at innenfor denne bransjen, som i alle bransjer, finnes det både seriøse og useriøse aktører.

– Jeg skjønner skepsisen godt, dette handler tross alt om mennesker, og det er tunge ting vi jobber med. Kundene som kommer til oss har som regel prøvd veldig mye annet, og vi må vite hva vi gjør når vi skal ta oss av dem. Vi må være seriøse, opptre skikkelig og behandle folk med respekt. Ikke ta noen snarveier, for da ødelegger vi bare for oss selv.

Hun mener det er bra at folk er skeptiske, men samtidig burde man være åpen nok til å prøve ut ting – før man danner seg en mening om det.

Kritikk av bransjen

På spørsmål fra helseverden om at kritikken denne bransjen møter, ofte dreier som manglende forskning, smiler hun lurt.

– Vet du, jeg vet ikke om jeg har lyst til at det skal bli så mye seriøs forskning, for da ser man ofte at vi ikke får lov til å holde på med det lenger.

Hun bruker eksempler på at forskjellige typer urter, ble reseptbelagt med én gang forskningen bekreftet virkningen. Det er også litt uklare retningslinjer om hvem som kan bedrive hypnose og hvem som kan gjøre hypnoterapi. Hypnose er det i utgangspunktet kun psykologer som kan utføre, selv om teknikkene brukt i de to “forskjellige” behandlingene, i praksis er det samme.

– Altså, ikke misforstå meg, jeg ønsker jo forskning som gir resultater. Selv har jeg loggført både timer og resultater av mine seks og et halvt tusen terapitimer. Jeg har ringt mange av kundene mine for å finne ut hvordan det har gått. De aller fleste opplevde at det fungerte, men hos noen fungerte det ikke. Kanskje er det placebo, kanskje er det ikke. Jeg vet om kreftmedisin som virker på kun syv prosent, men som allikevel brukes. Hos oss merker over nitti prosent en effekt.

Rachel Wilmann

Ta eierskap i livet ditt

Hun sier at det handler om å ta eierskap i livet ditt. Stoppe opp, og finne teknikker som fungerer for deg. Teknikker som du kan bruke i hverdagen.

– Vi ser at tanker og følelser henger sammen med det kroppslige. Jeg er i starten på førti-årene, og har ikke vondt noe sted i kroppen, noe jeg hadde hver dag i 30 år. Det er et eksempel, og jeg har flere blant kundene mine. Man kan kanskje ikke kalle det forskning, men det er jo levende bevis på at folk opplever å få hjelp.

Hun påpeker også det finnes problematiske aspekter ved mye av forskningen som blir gjort. Det kan være vanskelig å få objektive forskningsresultater. Man må være veldig flink for ikke å la sine subjektive oppfatninger påvirke resultatene. Det kommer an på innstilling, spørsmålsformulering, og hvor du vil. Dersom du starter med et ønsket resultat kan resultatet bli deretter. Dessuten klarer vi ikke å måle tankene våre. Hvis du er forelsket i en person, for eksempel, kan man kanskje måle at du er euforisk, eller at det skjer noe med deg når den personen nærmer seg, men det er ikke noe man kan bevise. Jeg tenker at hvis en kunde sier han har blitt bedre er det nok for meg.

Mener du at media er for negativt vinklet mot alternativ medisin?

– Det er jo ikke til å stikke under en stol at negative overskrifter selger mer enn positive. Sånn er det jo. Og media påvirker oss veldig. Jeg håper jo at det kommer flere positive historier ut, om folk som virkelig har fått hjelp. Som regel vil journalistene ha en kritisk vinkling, for da blir det mer interessant for folk å lese. Og så vet jeg jo selv at dette fungerer, så jeg håper jo det blir mer åpenhet rundt det. Men jeg synes det er bra at myndighetene stiller krav til oss som er terapeuter.

Begreper og kategorier

Begrepet alternativ behandling er ikke Rachel veldig begeistret for. For hva betyr egentlig alternativ medisin i bred forstand? Hun påpeker at den type behandling de utfører og driver med, alt har eksistert i alle de år. Hun er ikke så opptatt av begrepene og kategoriene, men har heller fokus på det som kan få mennesker til å få et bedre liv. Stadig er hun på jakt etter ny lærdom som kan spe på den gamle.

– Jeg prøver å være åpen for tips fra kundene mine, og liker å prøve, for å se om jeg opplever en effekt. Men jeg kan også være skeptisk.

Sukkerredusert kosthold

For eksempel, kan Rachel fortelle, sa hun for noen år siden at hun aldri skulle prøve lavkarbodiett. Dette var bare tull, tenkte hun.

– Men så kuttet jeg ut sukker i en måned, og merket en enorm forskjell. Siste rest av hodepine og muskelsmerter forsvant, jeg sov bedre og fikk mer overskudd. Så jeg tenkte «oh my god, dette er jo nesten for godt til å være sant». Og vet du hva? Jeg bestemte meg for aldri å gå tilbake til det kostholdet jeg hadde.

Rachel er ikke hva hun kaller en tilhenger av de ekstreme diettene, men foretrekker i dag et sukkerredusert kosthold. Hun mener kosthold er kjempeviktig, og hun gir gjerne kostholds-råd i møte med noen kundene sine, blant annet barn med ADHD.

 

Les om viktigheten av kosthold for barn med ADHD

Inspirert av sin egen datter

Rachel lar seg inspirere av tenårings-datteren. «Fin, du er så fin, du er min hjertemedisin» var en favorittsang da datteren var mindre, og dette er også opprinnelsen til firmanavnet.

– For ikke så lenge siden sa datteren min: «Hvordan kan vi vite at fargen blå er fargen blå? I mitt hode kan jeg jo egentlig se rød, men fordi jeg har lært meg at det er fargen blå, så kanskje du ser blå, jeg ser rød og noen andre ser grønn, men at vi alle kaller det for blå».

Avslutningsvis sier Rachel at det er viktig å være nysgjerrig og leken – og åpen for hva livet har å tilby. Hun mener det er viktig at vi  utfordre våre egne sannheter på hva som utgjør livet. Kanskje får vi noen positive overraskelser vi ikke ante eksisterte?

 

Først publisert i 2015

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account