Blomstermedisin har vært brukt av ulike kulturer verden over i tusenvis av år, og mange tror fremdeles på blomstenes helbredende kraft. Homeopat og kinesolog Siri Tilset forteller hvordan hun bruker blomstermedisin i arbeidet sitt.

 

Siri Tilset har sin praksis på Solsiden i Trondheim, som del av Curatorklinikken. Hun er utdannet homeopat, kinesiolog og sykepleier, og bruker ofte blomstermedisin som del av behandlingen for sine klienter. Siri jobber hovedsakelig med homeopati og kinesologi, og bruker blomstermedisin som støttemedisin.

– I kinesologien finnes det flere typer blomstermedisin vi bruker, så det blir en del praktisering på grunn av det også. I min praksis blir det vel omtrent 50/50 med kinesologi og homeopati, og når det gjelder blomstermedisin er det mest Bachs og Bush jeg benytter meg av.

Bruker naturen for å skape balanse

Siri Tilset jobber som homeopat og kinesolog ved Curatorklinikken i Trondheim.

Hun forteller at det som er med blomstermedisin, er at det er eldgammelt, urgammelt. Det har eksistert i hele verden i tusenvis av år, med ulike forståelsesrammer. Blomstermedisin handler om naturen, blomster, trær og busker, og hvordan man kan bruke disse for å komme i balanse, få en selvhelbredelse. Morgendugget var for eksempel noe man gjerne brukte.

Medisinsk morgendugg

Det sies at legen Phillippus Aureolus Bombast von Hohemheim, bedre kjent som Paracelsus (1493-1541) holdt seg frisk ved å samle dugg fra blomster som var spesielt egnet til å helbrede ham når han var ute av balanse. Han reiste rundt i Europa, Østen og Nord-Afrika for å samle kunnskap om helbredelse hos ulike folkeslag.

Bachs blomstermedisin

Morgendugg var også utgangspunktet i Bachs blomstermedisin. Edward Bach regnes som grunnleggeren av moderne blomstermedisin, og hans metode er basert på testing av hvordan morgendugg fra forskjellige blomster virket på ham selv og pasientene han hadde som lege. Han fant 38 forskjellige blomsteressenser, fremstilt fra ulike blomster, busker og trær, som representerer det han kalte følelsesmessige grunntyper.

 

Les om behandlingsmetoden Blomstermedisin (Bach)

 

En enkel metode

En del tror blomstermedisin er omtrent det samme som homeopati, men dette stemmer ikke. Homeopatiske midler lages ved fortynning av et virkestoff og rytmisk risting som skal frigjøre virkestoffets helbredende kraft. Hensikten bak homeopati er å blokkere, eller utkonkurrere sykdommen, og har sånn sett flere likhetstrekk med vanlige medikamenter.

Blomstermedisin skal påvirke energimønstrene i kroppen. En kan si at homeopati er en slags bro mellom skolemedisin og energimedisin, mens blomstermedisin er en bro mellom psykiatri og energimedisin. Fremstillingsmetoden er også forskjellig fra tradisjonell urtemedisin, som ofte dreier seg om tørking og sprituttrekk. I blomstermedisin bruker man solmetoden eller kokemetoden.

Solmetoden

Bachs blomstermedisin er en veldig enkel metode, og alle som er interessert kan finne ut av den selv. Siri forklarer metoden slik:

 • Blomstene skal plukkes om morgenen, ved soloppgang, og legges i vann. Det skal helst være halvt utsprungne blomster.
 • De skal ligge i sola i minimum tre timer, i en krystallskål med så rent vann som mulig. Det kan godt ligge lenger, for det er når blomsten åpner seg at kraften er på det sterkeste og dermed har størst påvirkning på vannet som blir blomsteruttrekket.
 • Så tar man én del vann og én del konjakk eller annet brennevin, 50/50, og dette blir det man kaller en «modertinktur». Du skal helst bruke en klype for å røre ved blomstene, så det ikke blir forurenset.
 • Blomstervannet skal lagres i en flaske eller krukke med tett lokk.
 • Fra dette lager du remedier ved å for eksempel ta fem dråper i en 30 milliliters flaske med rent vann og fylle på med en teskje konjakk eller brandy, så det ikke råtner. Man kan også bytte ut alkoholen med eple-eddik».

Siri Tilset

Kokemetoden

Det som kalles kokemetoden er beregnet på trær og busker. Det kan være vanskeligere å trekke ut kraften fra busker og trær, derfor bruker man koking.

 • Man kutter ofte opp stammen, med blader og eventuelt blomster og frø
 • Lar det koke lett i en halvtimes tid.
 • Vannet fra dette skal også blandes 50/50 med sprit, og ellers er det samme fremgangsmåte som med solmetoden.

Siri Tilset

 

Siri innrømmer at det er sjelden at hun lager ting selv, for man får kjøpt det meste på apotek. Hun mener det er viktig å bruke apotekene og, for å vise at det faktisk er en del salg og bruk av dette. At det er en stor brukermasse. Man får kjøpt både Bush- og Bach-dråper på apoteket, i tillegg til homeopatmedisin.

Det er sjelden hun som terapeut kun gir blomstermedisin til pasienten. Som oftest bruker hun det som oftest sammen med andre preparater og behandlingsmetoder.

– Jeg bruker nok mer homeopati mot fysiske plager, og blomstermedisin som psykisk støttemetode», forteller Tilset.

Akutt førstehjelp for sjelen

Blomstermedisin

Rock Rose er en av ingrediensene i Rescue Remidy

En mye brukt tinktur er det som kalles “Rescue Remedy” kan beskrives som akutt førstehjelp i form av blomstermedisin. Rescue Remedy består av fem ulikt sammensatte blomster, som skal gi rask hjelp ved i svært stressende situasjoner og tilstander. Den kan kjøpes som tinktur, salve, i sprayform, eller som pastiller. Enkelte studier på blomstermedisin kan tyde på at Rescue Remedy kan hjelpe mot angst, og dermed dempe fysisk smerte.

 

 

De andre blomstene i Rescue Remedy er:

 • Star of betlehem, mot sjokk,
 • Rock rose mot skrekk og panikk,
 • Impatience mot fysiske og psykiske spenninger,
 • Cherry plum mot desperasjon og fortvilelse
 • Clematis, som er mot bevisstløshet, følelsen av å ha fjernet seg fra begivenheten, en tilstand som ofte opptrer rett før en besvimelse.

Man kan enkelt lese seg opp på Bachs blomstermedisin på egen hånd

Impatience mot utålmodighet

Impatience er en del av Rescue Remedy, og beskrives i Audun Myskjas bok «Blomstermedisiner» (2003) som et middel for mennesker som er utålmodige og har vanskeligheter med å samarbeide med andre.

– Impatience går på irritabilitet, nervøsitet, utålmodighet. Den kan være riktig for folk som vil opp og frem i verden, men som ikke vil innse at livet er en prosess. Det at alt har sitt eget tempo. Vi kan ikke bestemme eller påvirke alt. Jeg bruker den en del i mine behandlinger, og har også brukt den på meg selv, med god effekt.

 

Hørt om behandlingsmetoden Naturopati?

 

Komplekse vansker

Av de kundene Siri behandler, så har de aller fleste vært til legen først, men ikke fått hjelpen de har hatt behov for. Hun hører også at en del spesialpedagoger i skolen har anbefalt foreldre å ta med barna sine til blant annet en kinesolog. Dette hovedsaklig hvis det dreier seg om konsentrasjonsvansker, atferdsproblemer og uro eller søvnvansker. Hun beskriver at mange opplever at barna har hatt glede og effekt av det.

– I Trondheim har det faktisk vært ansatt to kinesologer i halv stilling, og en av dem var i skolen, men jeg er usikker på om de jobber direkte mot hvert enkelt barn, sånn som jeg gjør.

Hun behandler også voksne som sliter med forskjellige ting. Et eksempel var en velutdannet kunde som fungerte bra i jobben sin, men som utenfor jobb – slet med å få kontakt med andre. Personen følte seg ikke inkludert og forstått. Hun syntes hun ble oversett og holdt utenfor, og slet derfor med tristhet og grubling.

– Kunden sa hun følte seg litt deprimert, og trodde det var fordi hun sov dårlig. Jeg spurte om det har kommet i en spesiell situasjon, og til slutt fikk vi nøstet oss frem til en diskusjonssak i barnehagen, hvor hun følte seg misforstått. Jeg ga henne Rescue Remedy, så hun skulle roe ned og få samlet seg. Egentlig oppsøkte hun meg på grunn av luftveisplager.

 

Støtte kroppens selvhelbredelse

Det vi ofte ser er at homeopati går både på den mentale, emosjonelle, men også det fysiske. Bachs blomstermedisin handler hovedsakelig om emosjonelle og tankemessige aspekter. Følelseslivet vårt og tankemønstrene våre. Blomstermedisin vil støtte kroppens selvhelbredelse. Men blomstermedisin kan også påvirke fysiske plager utløst av psykiske plager. Depresjon, angst, sinne kan gi plager som eksem, halsinfeksjoner eller magesårtendenser. Men ved for eksempel akutt halsbetennelse hos barn velger man homeopatiske midler. Men når det gjelder det mentale, tenkende og emosjonelle er blomstermedisin fantastisk, mener Siri.

– Hvis du har barn med store lese- og skrivevansker, og du ser at det for eksempel skyldes prestasjonsangst, så kan essensen Larch være veldig bra, for den stimulerer litt av det.

Larch (Kilde: Wikipedia)

Tilset mener det er veldig viktig at du leser essensen for dem, altså fortellingen rundt medisinene, når du behandler barn. For selv om barna kanskje ikke forstår alt, så er det noe med at underbevisstheten jobber. Den fanger opp veldig mye.

– Jeg bruker Larch ganske mye på barn som har litt vanskeligheter på skolen. På barn og voksne som har mye hudutslett kan Crab Apple i Bachs blomstermedisin være nyttig.

Affirmasjoner

I kinesologien bruker hun endel teorier basert på arbeidet til Cynthia Kemp (desert alchemy red.anm.). Her bruker man essenser sammen med affirmasjoner, at man gjentar en setning for seg selv.

– Man skal lære hodet og forstå, eller sette pris på egenskaper man har, men som man ikke er klar over. Det kan for eksempel være «jeg har mental og emosjonell ro», som forsterkes ved at man bruker essensen av Candy Barrel Cactus, som skal fremme nettopp dette. Man får økt bevissthet om ens egen indre visdom, og stimulerer dermed ens skjulte, ubrukte potensiale. Essensen kan intas oralt eller smøres på huden.

blomstermedisin

 

Siri forklarer at hver essens har sin faste affirmasjon. I tillegg skal man helst si «jeg har mental og emosjonell ro» til seg selv hver eneste dag – når det passer. De fleste sier det om morgenen, når de står på badet. Et smart triks mange benytter seg av er å henge en lapp på speilet. Da husker de det.

 

– Det er jo veldig spennende, for jeg synes jo dette med blomstermedisin er med og beriker praksisen min. Og det går som sagt veldig mye på å ha fokus på dette med den emosjonelle, følelsesmessige, tankemessige siden ved seg selv. For det er det som skal være i balanse, og da er det selvhelbredende. Jeg tester ut på pasientene hvor mange dråper som er passe, og hvor mange uker man skal behandles.

Hvordan fungerer terapien?

Når det kommer nye pasienter til Siri er hensikten det første hun spør om. Hva er grunnen til at de er der og søker hjelp? Da får hun avdekket om det er en fysisk, psykisk eller andre årsaker til at man kommer.

– Si at man for eksempel har vondt i en skulder. Da er jeg opptatt av om de kan se noen årsakssammenhenger. Noen kan si at de har løftet ti kilo med ved, imens andre kan si at det var i forbindelse med en krangel, en uro, eller veldig mye jag på arbeid eller skole. Stress i muskulatur kan fjernes ved hjelp av kinesologi, hvor jeg bruker trykkpunkter sammen med blomsteressenser og affirmasjoner.

I tillegg kan hun bruke noe som kalles for et atferdsbarometer, for å få en historie, få frem hva som egentlig skjer. Det som har skjedd kan vi ikke forandre på, så det gjelder å finne ut hvordan man skal komme seg videre. I den forbindelse kan blomstermedisin være interessant å bruke.

Kombinerte metoder for suksess

Hun opplever ofte at det kan ligge andre ting bak kroppslige plager enn det man gjerne tror.

– Jeg husker en mann som måtte førtidspensjonere seg. Han hadde veldig urolig søvn, og veldig store plager med urinlating om natta. I denne situasjonen var det nok på grunn av psykisk stress. Han fikk et homeopatisk middel av meg som heter Arsenicum Album. I tillegg gav jeg han blomstermedisinen Elm, som lærer oss å stole på at vi kan få hjelp når det er nødvendig – og at vi er i stand til å be om det. Så han fikk Elm i kombinasjon med en affirmasjon, og han ble ganske raskt bedre. Behovet for å gå på toalettet om natta forsvant. Når vi får endret tankemønstre, så klarer kroppen å komme i balanse.

På bachcentre.com beskrives planten elms egenskaper slik:

Elm is the remedy for people suffering a temporary loss of confidence due to the overwhelming amount of responsibility they have taken on. Genuine Elm types are people who are successful and carrying out work they believe in, but at times the burden brings them down and they feel unable to cope».

Denne kan også være nyttig i for eksempel eksamensperioder.

– I perioder hvor man føler det blir for stort forveningspress kan Elm hjelpe. Larch går også på prestasjon og prestasjonsangst, men mer på at man føler man må kunne alt før man begynner. Man tillater ikke seg selv å ha en læringsperiode. Enkelte velger å ha det i badevann, at man bader og finner en ro. Det er det enkelte som ønsker.

Økende interesse

Tilset tror flere og flere oppdager og har nytte av blomstermedisin, spesielt siden det er så enkelt å lære på egen hånd. I dag lever vi med skolemedisinen. Det er der det forskes mest, og den prioriteres med tanke på for eksempel forskningsmidler. Men hun ser at interessen rundt blomstermedisin er veldig økende.

– Og selv om folk føler de ikke kan så mye, så er jo Bachs blomstermedisin en veldig enkel metode å lære seg. Og ofte kan det enkle være det beste. Så bare det å se på nett, skaffe seg noen enkle bøker, så kan man finne ut av hvilken type man kan prøve ut. Og det som er så fantastisk med denne medisinen er jo at det er ikke skadelig. Du vil ikke få bivirkninger eller komplikasjoner. Sånn sett vil ting gå sin gang.

Og Siri understreker tilslutt at det ikke går an å ta overdose med blomstermedisin. Det går kanskje til en viss grad an med homeopatimedisin, men det er det virkelig veldig sjelden man ser. Det verste som kan skje ved en eventuell “overdose”, er kun en forverring av symptomer.

– Det er ingen andre bivirkninger enn det. En stor dose av menthol, peppermynte eller noe med koffein vil dempe reaksjonen fort, sier hun med et smil.

Her er en liste over blomsteressenser og hva de skal virke mot:

 • Agrimoni: mental smerte bak en smilende fasade
 • Aspen: frykt for det ukjente
 • Beech: intoleranse, perfeksjonisme
 • Centrazy: klarer ikke si nei
 • Cerato: manglende tillit til egne beslutninger
 • Cherry plum: frykt for å miste kontrollen
 • Chestnut bud: manglende evne til å lære av egne feil
 • Chicory: egoistisk, besettende kjærlighet, avhengig av bekreftelse
 • Clematis: drømmer om fremtiden uten å få gjort noe her og nå
 • Crap Apple: rensende, mot selvforakt, dårlig kroppsbilde
 • Elm: overveldet av ansvar, press i forbindelse med jobb
 • Gentian: motløshet etter tilbakeslag, pessimisme
 • Gorse: håpløshet, fortvilelse
 • Heather: selvsentrerthet, bekymret for seg selv
 • Holly: hat, misunnelse, sjalusi, følelse av å være et offer
 • Honeysuckle: lever i fortiden, overdreven nostalgi
 • Hornbeam: prokrastinering, trett ved tanken på å gjøre noe
 • Impatiens: utålmodighet
 • Larch: dårlig selvtillit, kompetent, men frykter nederlag
 • Mimulus: frykt for kjente ting, sjenert, nervøs personlighet
 • Mustard: Dypt tungsinn uten grunn
 • Oak: kjører på uten å ta hensyn til utmattelse
 • Olive: utmattet etter mental eller fysisk anstrengelse
 • Pine: skyldfølelse
 • Red Chestnut: unødig bekymring for sine kjære
 • Rock Rose: frykt og angst, nyttig ved mareritt
 • Rock Water: selvfornektelse, rigiditet, selvundertykkelse
 • Scleranthus: klarer ikke velge mellom alternativer
 • Star of Bethlehem: sjokk, traumer, tap
 • Sweet Chestnut: ekstreme mentale kvaler, ser ingen lys i tunellen
 • Vervain: overentusiasme, perfeksjonisme
 • Vine: dominans, lite fleksibel
 • Walnut: beskytter mot uønsket forandring, fødsel, pubertet, skilsmisse
 • Water Violet: stolthet og reserverthet
 • White Chestnut: uønskede tanker, klarer ikke konsentrere seg
 • Wild Oat: usikker på egen retning i livet
 • Wild Rose: apati og resignasjon
 • Willow: selvmedlidenhet
 • Rescue Remedy: inneholder Star of Bethlehem, Rock Rose, Cherry Plum og Clementis, for nødssituasjoner, for å takle frykt, panikk, sjokk og frykt for å miste kontrollen

 

Kilder:

Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic rewiev, Thaler et al. (2009)

Myskja A. Blomstermedisiner fra hele verden. Oslo: Noras Ark 2003

bachcentre.com

 

Først publisert februar 2016

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account