Brystkreft

Brystkreft

Kreftforskere vil nå gå gjennom norske helseregistre for å undersøke om betablokkere kan bedre prognosen til brystkreftpasienter, særlig for de med den mest aggressive diagnosen – trippel negativ. 

 

De nasjonale helseregistrene gjør det mulig å følge medisinbruken til hele Norges befolkning over mange år. Derfor kan forskerne undersøke om brukerne av et bestemt legemiddel får sjeldnere kreft enn andre, eller om det påvirker prognosen for de som får sykdommen.

Noen tidlige studier viser at betablokkere kan ha god effekt særlig på trippel negativ brystkreft, derfor vil forskerne Nathalie Støer og Edoardo Botteri ved Kreftregisteret og Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse, dykke nærmere ned i tallene.

Hvorfor kan betablokkere virke?

Betablokkere er i utgangspunktet et medikament som reduserer blodtrykket, så hvordan kan det hjelpe mot kreft? Forskerne skriver dette i Kvinnehelsebloggen på Forskning.no:

En mulig forklaring ligger i at vi alle opplever stressende hendelser fra tid til annen, som truer det som kalles fysiologisk homeostase. Det er veldokumentert at kroniske perioder med stress kan være skadelig for helsen, ved at det øker betennelse i kroppen og fremmer utvikling av sykdom, inkludert kreft.

Betablokkere virker ved å blokkere effekten av stresshormonet norepinefrin. På kort sikt vil medisinen hjelpe med å kontrollere fysiske symptomer på angst, som høy puls og skjelvende stemme, men på lang sikt kan den ha en mye viktigere effekt, mener kreftforskerne.

Kilde: Kvinnehelsebloggen

 

Trippel-negativ brystkreft er en av undergruppene av brystkreft. Diagnosen forekommer hos omtrent 15 prosent av brystkreftpasientene.

Trippel-negativ brystkreft vil si at kreftcellene mangler «mottakere» (reseptorer) som kan binde seg til østrogen og progesteron, samtidig som proteinet HER2 ikke er til stede. Dette betyr at behandling som blokkerer hormoner eller som hindrer vekststimulerende signaler vie HER2-proteinen ikke har effekt.

Denne kreftformen er noe mer hissig og kan spre seg oftere enn den mest vanlig forekommende brystkrefttypen.

Kilde: Brystkreftforeningen

 

 

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account