Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) er en type elektroterapi som brukes for å lindre smerter. Små elektroder fra et batteridrevet apparat plasseres på huden, som oftest på eller i nærheten av smerteområdet. Gjennom disse elektrodene sendes svake elektriske impulser via nervene til hjernen.

Portteorien

TENS er utviklet med utgangspunkt i “portteorien”, som ble lansert av Melzack og Wall. Ifølge denne teorien kan elektriske impulser virke smertedempende ved å blokkere smertesignaler til hjernen. En annen teori til dens smertelindrende effekt, er at behandlingen kan virke stimulerende på hjernens produksjon av endorfiner, som er kroppens egne smertestillende stoffer.

Apparatene brukes med ulikt frekvensnivå:
– Høyfrekvent stimulering (også kalt konvensjjonell stimulering) (40-150 Hz, 50-100 usec pulsbredde, moderat intensitet)
– Lavfrekvent stimulering (også kalt akupunkturlignende stimulering) (1-4 Hz, 100-400 usec pulsbredde, høy intensitet)

Når brukes TENS?TENS - transkutan elektrisk nervestimulering

TENS kan brukes av personer med akutte, subakutte eller kroniske korsryggsmerter, med eller uten smerter ned i benet. Gravide får som oftest råd om å unngå å plassere elektrodene over den gravide livmoren. Personer med pacemaker bør unngå å plassere elektrodene over hjertet eller over pacemaker-ledninger. Videre anbefales det vanligvis å unngå å plassere elektroder over strupen, på føflekker eller områder med infeksjon.

Brukes behandlingsformen i Norge?
I Norge tilbys behandlingsformen av naprapater, fysioterapeuter eller andre terapeuter ved ulike institusjoner som sykehus, opptrenings- og rehabiliteringssentere, i kommunehelsetjenesten og ved private institutter.

Hvordan brukes TENS-apparater?

Apparatene er omtrent på størrelse med en sigarettpakke og er batteridrevne. Noen apparater har også en omformer som gjør at de kan kobles til stikkontakt. De kan festes til klærne eller til kroppen, og kan brukes samtidig som du gjør andre ting.
TENS-apparater brukes i noen tilfeller på behandlingssteder med veiledning fra helsepersonell. Du kan også bruke dem hjemme på egen hånd. Det er mulig å justere intensiteten på stimuleringen på alle apparatene. På noen apparater kan du også velge mellom høy- og lavfrekvent stimulering.

Under behandlingen plasseres elektrodene på huden din, som oftest på eller i nærheten av smerteområdet. De kan også plasseres på motsatt side av kroppen. Brukere av TENS-apparater har ofte behov for å prøve dem ut i flere dager for å kunne avgjøre hvorvidt behandlingen hjelper. TENS kan brukes opptil flere ganger daglig i noen uker. Høyfrekvent TENS er normalt ikke smertefullt og kan til og med føles godt. Lavfrekvent TENS blir som oftest ubehagelig etter ca. 20-30 minutter.

Se film om transkutan elektrisk nervestimulering:

Mulige bivirkninger og komplikasjoner med TENS

Bivirkninger av ulike behandlinger er generelt dårlig dokumentert, og det er dermed vanskelig å gi eksakt informasjon om dette. Det gjelder særlig sjeldne, men alvorlige bivirkninger og komplikasjoner. Bivirkninger i forbindelse med behandlingsformen forekommer sjelden, men kan omfatte allergiske reaksjoner i huden under elektrodene, samt smerter og blåmerker av elektrisiteten.

Kilde: store norske leksikon, rygginfo.no

Behandlere som tilbyr dette:

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account