Hypnoterapi er en behandlingsmetode hvor man, under dyp avslapning, jobber med det underbevisste sinnet for å skape positive og ønskelige endringer i livet. Ordet hypnose brukes også ofte i underholdningssammenheng, men det er stor forskjell på hypnose brukt i underholdning og hypnose brukt i terapibehandling. 

Hva er hypnoterapi?

Hypnoterapi, eller hypnose, kan på mange måter sammenlignes med meditasjon eller mindfullness. Du er i en meget avslappet tilstand. Den største forskjellen mellom andre former for meditasjon og hypnoterapi, er at man her benytter seg av muligheten til å jobbe terapeutisk med det underbevisste sinnet, når man er i denne dype, avslappende tilstanden – også kalt transe.

Vil jeg miste kontroll under hypnoterapi?

Hypnoterapi, hypnose

Nei, dette er en vanlig misoppfattelse når det kommer til hypnose. Du mister ikke kontroll når du er i behandling. Det er sånn at vi har forskjellig frekvens på hjernebølgene våre ettersom hvilke aktiviteter vi gjør i løpet av en dag. Disse er:

  • Beta-bølger, vanlig samtale med noen andre, du er våken og tilstede

  • Alfa-bølger, du er avslappet, men fortsatt høyst våken – f.eks. når du ser på TV

  • Theta-bølger, rett før du sovner eller rett etter at du har våknet, også REM-søvn (drømming)

  • Delta-bølger, dyp, drømmeløs søvn

Målet med hypnose er gjennom avslapning, å komme seg fra Beta og ned til Theta. I Theta er det underbevisste sinnet ditt meget mottagelig for forslag, samtidig som du opplever å være tilstede og får med deg alt som blir sagt og gjort. Og, så lenge det som sies samsvarer med grunnen til at du har oppsøkt terapeuten, vil du fortsette å være avslappet og ta imot behandling.

 

Les også: Opprydning i sinnet med terapeutisk hypnose

 

Når er det gunstig å bruke hypnoterapi?

Det er gunstig å bruke hypnoterapi når du ønsker å endre på vaner som du kanskje har hatt en stor del av livet, men som du har vansker med å endre på egenhånd. Ofte ikke er samsvar mellom det bevisste sinnet (fornuften) og det ubevisste sinnet (følelsene), men hvis man får disse to forskjellige bevissthetstilstandene til å gå i samme retning, vil man få ønskede resultater. Med hypnoterapi så er dette mulig å få til.

Hvordan føles det å være i hypnose?

Det overrasker mange hvor herlig og naturlig denne tilstanden føles. Mange har, som tidligere beskrevet, store misoppfattelser når det kommer til hypnose. Saken er den at det å være i hypnose, i transe, er en veldig naturlig og vanlig følelse for oss, og som de fleste opplever daglig, uten å være klar over at det er den samme type tilstand.

Kan alle benytte hypnoterapi?

Ja, i utgangspunktet så vil alle som kan ta i mot instrukser til å finne ro og avslapning, kunne hypnotiseres. Det handler i størst grad om hvor villig du er til å motta behandling. Man kan si det sånn; har du i først bestemt deg for å oppsøke en hypnoterapeut for å få hjelp, så er dette noe du ønsker og du er dermed åpen og mottagelig for denne type behandling.

 

Hypnoterapi brukes ofte i behandling av:

 

Les også: Tidligere liv med hypnoterapi

 

Skrevet av Marthe Lundgaard,  marthelundgaard.no

 

Se film om hva hypnose er:

 

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account