Celleterapi er en prosess der nye celler blir implementert i vev for å behandle en sykdom. Fokuset er ofte på behandling av arvelige sykdommer, med eller uten et tillegg av genterapi.

Hva er Celleterapi?

I  behandlingsformen celleterapi, antar man at celler fra dyr kan stimulere immunforsvaret og reparere skader i menneskekroppen. Når midlet injiseres i menneskekroppen eller inntas i form av piller, tror terapeutene at cellene finner veien til svake eller skadde organer av samme type, og så bidrar til å styrke kroppens evne til å helbrede seg selv. Det finnes ingen solid dokumentasjon på at tilføring av dyreceller i menneskekroppen har slik virkning.

Det er kjent at metoden brukes av pasienter med kreft, leddgikt, hjertesykdommer, immunsykdommer, samt Parkinsons og Alzheimers sykdom. Terapiformen markedsføres med at den skal kunne å motvirke effekten av aldring, forbedre generell helse, gi økt vitalitet og utholdenhet, og styrke seksuell funksjon.

Historikk

Alternativ celleterapi ble utviklet av den sveitsiske legen Paul Niehans i 1931. Utviklingen av behandlingsformen startet da han gav en pasient med skade på biskjoldbruskkjertlene, en injeksjon med celler fra biskjoldbrukskjertelen til en kalv. Ifølge historien ble pasienten bedre, og Niehans mente at bedringen skyldtes injeksjonen av dyrecellercelleterapi

Det finnes ulike former for celleterapi:

– Transplantasjon av stamceller som er autologe (fra pasienten) eller allogene (fra en annen donor)

– Transplantasjon av modne, funksjonelle celler

– Applisering av modifiserte celler fra mennesker som brukes til å produsere en nødvendig substans

– Xenotransplantasjon av ikke-menneskelige celler som brukes til å produsere en nødvendig substans. Eksempelvis behandling av pasienter med diabetes ved å innføre insulin-produserende celler fra gris direkte inn i deres muskler. – Transplantasjon av transdifferensierte celler avledet fra pasientens egne differensierte celler. Eksempelvis bruken av insulinproduserende betaceller transdifferensiert fra isolerte hepatocytter som behandling av diabetes.

I økende grad er stamceller blitt foreslått som viktige i cellebasert terapi. Dette på grunn av deres kapasitet for eks-vivo ekspansjon, etablerte prosedyrer for isolasjon og plastisitet.

Kilde:
Bruset S. og Poleszynski D.(1995): Alternativ medisinsk leksikon. Det Beste AS, Oslo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_therapy
NIFAB

Behandlere som tilbyr dette:

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account