Bindevevsmassasje er ikke massasje i vanlig forstand. Metoden innebærer tøying av bindevevet i huden for å påvirke indre organ og funksjoner på en refleksmessig måte via det autonome nervesystemet.

Om Bindevevsmassasje

Bindevevsmassasje som behandlingsform ble oppdaget av den tyske fysioterapeuten Elisabeth Dicke i 1929. Gjennom å massere seg selv motvirket hun en kritisk sirkulasjonsforstyrrelse i et ben, og reddet det fra en kommende amputasjon. Senere videreutviklet hun metoden sammen med legene Kohlrausch og Teirich-Leube ved den Medisinske universitetsklinikken i Freiburg. Metoden anvendes nå av fysioterapeuter og naprapater i flere land, samt av ulike alternative behandlere.

Fast grunnbehandling

Gjennom bindevevsmassasje påvirkes de autonome nerveendene i hudområdene, i første hand på bekken, rygg og buk. Dette er en grunnbehandling som alltid gjennomføres. Deretter, helt avhengig av symptomatikken, behandles ytterligere deler av kroppen.

Fra tidlig av kjente man til at hudområdene på huden og indre organ ofte har samme autonome nerveforsyning. Ved sykdommer og forstyrrelser i indre organ kan forandringer vise seg på tilsvarende områder på kroppsflaten. Det finnes både hud- muskel- og bindevevssoner. De førstnevnte gir ofte opphav til spontane problemer, mens bindevevssoner vanligvis oppdages først ved en undersøkelse.

De områdene på kroppen som anvendes for å stille diagnose er rygg og bekken. Forandringer i en bindevevssone kan kjennes, fremst som en nedsatt rørlighet mellom hudlagrene og til og med ses. En bindevevssone kjennetegnes som indragne band i huden, flate indragne vevsområder, opphøyde “åser” rundt disse indragninger eller forandring av muskulaturen.

 

 

Det finnes ulike teknikker innenfor bindevevsmassasjen:

– Fasciateknikk: drag i huden med fingrene

– Underhudsteknikk: en mer kontinuerlig dragning som bør kjennes skjærende. Om behandlingen utføres på feil måte kan feilreaksjoner oppstår for den behandlede, slik som hodepine, svette eller en brennende følelse over det behandlede området.

– Hudteknikk: lette dragninger av en mindre smertefull art enn de andre.

– Løsgjørende teknikk: en form for hudrulling.

Bindevevsmassasje anvendes ved ulike problemer slik som revmatiske sykdommer, sirkulasjonsforstyrrelser, forstoppelser, hodepine, leging av brannskader m.m.

Se film om bindevevsmassasje:

Kilde: “Alternativa terapier i Sverige – en kartläggning” utgitt av SOU 1989:62

Behandlere som tilbyr dette:

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account