Hvis man ser godt nok etter, skimter man taket på Sjøbadet fra Nordre Avlastningsvei i Trondheim. Opplyst med knallgrønne lys, ser man også konturene av et stupetårn, som er omringet av asymetriske trevegger omslynget av en ravnsvart Trondheimsfjord. I denne skjulte oasen er det badeliv hele året.

 

Badeliv året rundt

Tone Kjenstad er helårbader og har vært det hele livet.

Innenfor porten blir vi møtt av den sprudlende blide styrelederen av Sjøbadet; Tone Kjenstad. Hun stiller som badevakt i kveld. Det er mandag, Februar måned og minusgrader i lufta.

 

– Vi diskuterer jo hver gang vi bader. Hva er det som får oss til å gå ut i dette svarte, kalde vannet egentlig? For det er jo litt sånn ”orker vi det her” først, forteller hun og ler.

 

– Men så går vi uti og da blir vi jo så blid når vi kommer opp! Da er det helt euforisk stemning. Det er kort og intenst mens det står på og så føler man seg som et nytt menneske etterpå.

 

– Vi har faste fredagsbadere, faste mandagsbadere og faste tirsdagsbadere. Så er det noen av de ivrigste som kommer hit flere dager i uka for å bade, forklarer Kjenstad.  Hun har vært helårsbader hele livet.

 

Bedre helse

Badeliv året rundtMens vi sitter og prater, kommer og går det ivrige badefolk med jevne mellomrom. Noen skynder seg inn i garderobene for å skifte, mens andre setter seg ned i noen minutt for å slå av en prat. Det er tydelig at badelysten kribler i kroppen for de oppmøtte. Det går fort fra de kommer ut av garderoben, til de er ute i vannet.

 

– Man blir i så godt humør etter å ha badet, utbryter styremedlem Ove Leraan (53). Han begynte som helårsbader da han rundet 50 år.

 

– Jeg tenkte av jeg måtte finne på noe sprøtt, og da falt valget helt tilfeldig på isbading, forteller han og ler.

 

– Jeg har så sterk pollenallergi, men å bade i friskluft og sjøvann hjelper, for det åpner opp luftveiene mine, legger han til.

 

– Det skjer noe med kroppen ja. Jeg synes jeg merker det på kondisen, og det er i grunn litt rart, for vi driver jo ikke akkurat å springer rundt i vannet her, legger Tone Kjenstad til og ler.

 

Det er tydelig at latteren henger løst her på Sjøbadet. Innimellom slagene drikkes det varm solbærtoddy. Det er totalforbud med alkohol her og det er forbudt å bade alene.

 

Fellesskap

– Vi har jo nesten 200 medlemmer, og det er et veldig godt miljø her, påpeker Kjenstad og forklarer videre om faste aktiviteter og tradisjoner som foreningen har.

 

– Vi har alltid badet på høytidsdager som luciadagen, julaften, solsnu og nyttårsaften. I 2016 begynte vi med å invitere russen hit, slik at de kunne ta den russeknuten som handler om å bade i sjøen før 1.april. Da åpnet vi her slik at de kunne få komme hit og ta badet sitt, noe som var veldig gøy, forteller Kjenstad engasjert.

 

– På lørdagskvelden hadde vi fullmånebad her på kvelden, og det var fantastisk, legger Ove Leraan til. Han er en av de som bader flere ganger i uka, hele året igjennom ved siden av å sitte i styret. Rekorden hans er å bade når det var 16 minusgrader i lufta.

 

Det er tydelig at flere av de som er med i foreningen liker helårsbading både på grunn av det sosiale så vel som det helsemessige. Blant medlemmene er det flere single enn folk i parforhold for eksempel.

–  Vi er vel en gjeng ensomme badeulver som kommer hit for å være med flokken sin, utbryter Kjenstad lattermildt.

 

– Men det er klart at vi har medlemmer som først og fremst bader for helsegevinstene. Noen bader for å få bukt med hudproblemer og eksem, og noen gjør det for å holde astmaproblemer i sjakk for eksempel.

Badeliv året rundt

Sjøbadet

Positivt for psyken

I følge forskning  frigjør isbading blant annet endorfiner i kroppen, og får i gang blodomløpet. Men Kjenstad forteller om flere positive konsekvenser som hun selv har erfart.

 

– Den følelsen av å gå ut i det svarte, kalde vannet gjør noe med en. Jeg syntes det var skummelt i begynnelsen, men så gikk det over til spenning og nå merker jeg at jeg er blitt tøffere i andre situasjoner. Det er noe med å utfordre grensene sine, forteller hun.

 

– Å presse seg selv til å gå utenfor komfortsonen sin er bare sunt, tror jeg.

 

Komfort er uten tvil en definisjonssak for helårsbaderne her på Sjøbadet. Både Leraan og Kjenstad bekrefter at det gjerne bades selv om gradestokken viser tjue minusgrader. Men et sted går grensa.

 

– Når det er storm, er det ingen som svømmer. Da går vi bare ned og dypper oss mens vi holder oss fast i trappa, forteller Kjenstad og legger til at det til tider kan være ganske værhardt på Sjøbadet. Likevel er det mye som skal til for at foten settes ned for bading.

 

– Ulykker har det aldri vært så lenge jeg har vært her, så folk har respekt for naturkreftene og er flink til å ta sine forhåndsregler, påpeker Kjenstad.

 

– Det er greit å ha noe varmt på føttene, for trappa er jo lagd av stål og kan være ganske ubehagelig å gå på, påpeker Leraan og viser fram et par spesialsokker i neopren som han har med seg.

 

– En annen ting er pusten. Det er viktig at man puster riktig, men det er mest aktuelt for de som er nybegynnere. Etterhvert går det med pusten av seg selv, forklarer han videre.

Skilt sjøbadet Trondheim

Kort og intenst

Mens vi sitter å snakker, godt kledd i boblejakker, vintersko, lue og votter- kommer det dryppende og nybadede folk forbi i badedrakt og håndduk eller morgenkåpe. Etter  bare noen minutter kommer de ut av garderobene igjen, denne gangen fullt påkledd og tørst på varm solbærtoddy.

 

– Det er en inkluderende atmosfære her på Sjøbadet. Selve badingen varer bare i noen minutter, og etterpå handler det om å få igjen varmen fortest mulig mens man drikker saft og slår av en prat med hverandre, forteller Kjenstad.

 

Hun forklarer at sjøbadet ikke kan holde åpent for isbading i timesvis, rett og slett fordi det å være badevakt fort blir for kaldt. Så det er bare halvannen time badet er åpent på en slik kveld som dette.

 

– Hele seansen varer ikke så lenge, så det å komme hit er uten tvil intenst, kort og koselig, avslutter Kjenstad og smiler fra øre til øre. Leraan nikker seg enig han også.

 

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account