horoskop

 

– Da jeg hørte at det fantes en utdanning i astrologi, fanget det interessen min umiddelbart, det var bare for godt til å være sant, sier astrolog Nina Skjemstad. Hun bruker personlige horoskop aktivt i arbeidet som veileder og coach i Inspira AS, og mener det er et svært viktig verktøy for å se potensialet i et individ og  fremme forståelse mellom mennesker.

 

Allerede som barn var Nina svært åpen og mottakelig for inntrykk. Hun ble overrasket da hun skjønte at ikke alle kunne kommunisere med besteforeldre og forfedre som ikke lever lenger. Interessen for astrologi har vært der siden hun startet å lese ukeshoroskop i ulike ukeblader.

Nina Skjemstad - Astrolog

Nina Skjemstad – Astrolog

 

 – Ukebladene var det som var først tilgjengelig. Så leste jeg en bok av Linda Goodman som var veldig spennende. Den handler om stjernetegnene i alle forskjellige kategorier. Som barn, voksen, mann og kvinne og så videre. Jeg leste om alle tegnene og fant ut at det stemte godt på alle jeg kjente. Etter hvert lærte jeg meg hele boka utenat.

Fast astrolog i Allers

Hun forteller at hun etter hvert startet på den nordiske astrologiskolen – og gikk videre på The Faculty of Astrology i London.

Senere fikk hun jobb som fast astrolog i bladet  Allers, hvor hun skrev ukeshoroskop i mange år. Dette er imidlertid en litt annerledes type horoskop enn de hun lager og bruker i coaching og veiledning.

 – Det er ikke plass til så mye i ukebladene, vi får en begrenset ramme på 540 ord. Det er ikke mye, så da må du velge deg et tema å skrive om hver uke. Noen er opptatt av kjærligheten, andre er opptatt av hjemmet sitt eller økonomi, og horoskopet vil derfor ikke stemme for alle. Så hvis jeg velger for eksempel kjærlighet en uke, mens noen er opptatt av økonomi i stedet,  vil det ikke treffe like godt for dem. Slike horoskop er på en måte mer underholdning, mens et personlig horoskop går dypere for det enkelte individ.

Arketyper og Ascendanter

Nina TyrenEt horoskop dreier seg om mye mer enn hvilket tegn du er født i, ifølge Nina. For å lage et personlig horoskop må man vite nøyaktig tid og sted for å få en detaljert beskrivelse av hvordan planetene stod i forhold til hverandre i fødselsøyeblikket. Det er imidlertid mange andre ting som også påvirker hvordan man er som person.

Hun forklarer at en beskrivelse av et stjernetegn jo stemmer for veldig mange.  Men det er faktisk beskrivelsen av en arketype og ikke beskrivelse av en person. Bakgrunn, miljø og oppvekst, tas også med i betraktning, i tillegg til hvordan man er oppdratt. Og alle planetene er involvert, i tillegg til flere andre aspekter. Her finner vi blant annet ascendanten – det astrologer kaller for livsmål, i tillegg til elementer og kvaliteter, noder og mye mer. Ikke minst er det stor fokus på solen og månen, og deres posisjoner. 

– Det vil si at hvis man er født i tyren, men er født med fem planeter i tvillingen, så vil man være nesten mer tvilling enn tyr, selv om kjernen er tyr. Det vil si at man vil ikke kjenne seg så godt igjen i tyren, selv om kjernen er Tyrens arketype.

Arv og miljø

Som i mange andre sammenhenger dreier dette seg også om arv og miljø. Miljøet rundt og hvordan man er oppdratt påvirker hvilke valg vi tar.

 – Man kan jo velge å være hyggelig, for eksempel, men man kan også velge å ikke være det, og dette er jo helt uavhengig av stjernetegn. Alle tegn har både positive og negative sider, og noen velger å bruke mer av det negative enn det positive. Noen har lært å ta vare på seg selv, ta hensyn til egne behov, andre har ikke det, og er derfor mer distansert fra seg selv. For å beskrive en person må man involvere alle planetene, stjernetegn, miljø og oppvekst, og ikke minst religion. Og så har du det frie valg. Men det kan hjelpe mennesker å få kontakt med seg selv.

 

Personlighetstester er også et vanlig redskap å bruke i coaching. Nina mener horoskop kan være enda mer nyttig, og mye tydeligere, fordi astrologi går så mye dypere. Her slipper man å stille spørsmål, for kartet ligger der allerede. I personlighetstester vil det være vanskelig å se de indre konfliktene som en person kanskje har. Det ser man i et horoskop, og kan komme rett til kjernen, så du kan snakke om det. 

 Nyttig i familieterapi

 Nina jobber også mye med coaching for familier og par. Hun mener astrologi er et godt verktøy for å få familiemedlemmene til å forstå hverandre. Det  at man har ulike behov. Kanskje er det spesielt viktig for foreldre som har problemer med å forstå barna sine. Hun mener det er en stor fordel, og kan skape større forståelse for hverandre, om man har et horoskop for alle i familien. Spesielt for foreldre, som ønsker å få en større innsikt om barna sine. Kanskje opplever de at barnet er veldig forskjellig fra dem selv.

Forskjellige elementer

Hun forklarer at man kan ha foreldre som er født i ildtegn, som er lidenskapelige og engasjerte foreldre. Så kan man få et barn som er veldig emosjonelt. Såkalte «Vannbarn», som Nina kaller dem.

 
– Vannbarn har ofte stort behov for det nære. De trenger ro rundt seg, og ikke for mye av det veldig aktive og turbulente engasjementet. Det er noe med å forstå barnet sitt. Jeg hadde selv problemer med å forstå mitt første barn, som ung mor. Det var veldig behagelig med en rolig, liten tyr, men jeg har sett i ettertid hvor forskjellig han er fra meg.

Som lufttegn er Nina mer aktiv, og veldig sosial. Det gikk opp for henne etter hvert, at sønnen, som er en tyr, hadde mer behov for ro og stabilitet enn det hun selv hadde.

– Vekt-barnet mitt var lettere å forstå, siden jeg også er vekt. Jeg forstår hennes evne til å være nysgjerrig, søkende og sosial, og hennes behov for det allerede som barn. Så jeg ser tydelig forskjell på de to. Jeg ville tilpasset meg tyr-barnets behov den gangen om jeg hadde visst mer om hvilke behov han hadde.

 Hun peker på at dette er et godt eksempel på hvordan astrologi er et nyttig og veldig viktig redskap i familieterapi. Det å finne balansen for å forstå hverandre – gi hverandre plass til å vokse.  

 Konkurranselystne værer

 Skjemstad forklarer at noe av forskningen innen astrologi fokuserer på planeten mars, og mennesker som er født i værens tegn. Det at idrettsutøvere gjerne har mars veldig sentralt plassert i horoskopet sitt, eller de er født i værens tegn, er noe Nina får bekreftet gang på gang.

– Petter Northug og Marit Bjørgen for eksempel. Eller mange ledere jeg kjenner. Alle er de værer . Det er veldig interessant. De har et veldig sterkt konkurranseinstinkt, som drives av krigsplaneten mars. Herfra kommer ønsket om å vinne i sin kategori og det må man jo gjøre hvis man skal være toppidrettsutøver. Man må virkelig ønske å vinne.

Hun sier det også har med identitetsfølelse å gjøre. Det gir dem selvtillit og følelse av seier, noe som igjen øker selvtilliten. Værer som ikke har muligheten til å konkurrere, eller få ut dette potensialet på et eller annet vis, kan faktisk bli litt depressive. nina-skjemstad-horoskopDet kan gjøre noe helt ned i selvfølelsen, om de ikke får brukt potensialet sitt. Det kan føre til en indre konflikter.

– Nå skal det sies at ikke alle værer konkurrerer med andre. Noen konkurrerer kun med seg selv.

Vil publisere egen app

 Astrologen har mange planer fremover. Snart vil hun publisere en egen app med muligheter for å abonnere på dagshoroskop, ukeshoroskop og månedshoroskop. I tillegg vil hun skrive en bok for 2016, og fortsette å ta imot kunder for coaching og veiledning. I tillegg vil hun holde kurs i astrologi, selvutvikling, mindfulness og meditasjon. Hun vil fortsette å bruke astrologi som utgangspunkt.

Astrologi er basert på logikk og vitenskap. Systemet med planetene er veldig logisk bygd opp. Man lærer også mye om psykologi under utdanning i astrologi. Og i veilederrollen erfarer man om kroppsspråk og hva som kan ligge bakenfor ordene.

– Vi er jo ikke psykologer som kan sette en diagnose, men hverdagspsykologien er der i konsultasjonen i veldig stor grad. Som astrolog kan jeg sette ord på følelser man har i gitte perioder, forklare hvilken syklus man befinner seg i, og hva man har vokst fra. Slik kan man lettere se sin egen situasjon i et klarere lys, og dermed blir fremtiden tydeligere også.

 

Trykk her for å komme til Nina Skjemstads behandlingsprofil

Les også: Bruk hodet – følg hjertet

Først publisert i 2015

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account