Akutte ryggsmerter er en vanlig plage hos mennesker som oppsøker legevakt. En nyere studie fra Kina rettet fokus mot hvordan akupunktur kan hjelpe pasienter med akutte smerter i ryggen.

Livsenergi som sirkulerer

Akupunktur er et medisinsk system som er utviklet i nettopp Kina, og kalles Zhen Jiu på kinesisk. Dette betyr nåling og varming, som er de mest brukte teknikkene innen akupunktur. Den tradisjonelle kinesiske metoden er basert på en livsenergilære. Dette innebærer at livsenergien (qi) sirkulerer og ledes gjennom et system av energikanaler, som kalles akupunkturmeridianene. Disse utveksler energi med omverdenen via akupunkturpunkter som kan påvirkes med nåler. I denne behandlingen er målet å gjenopprette kroppens naturlige balanse.

Smertelindring nederst i ryggen

I artikkelen publisert i januar 2015 fremheves det at målet med studien var å vise hvordan akupunktur kan gi smertelindring. Men i stedet for å rekruttere pasienter som allerede benyttet seg av akupunktur, valgte de å rekruttere deltakere i samarbeid med akuttmedisinske instanser. Metoden var basert på tradisjonell kinesisk medisin, hvor nåler blir satt direkte inn i akupunkturpunkter på kroppen.

Resultatet av studien viste signifikante forskjeller mellom eksperimentgruppe og kontrollgruppe, og tyder på at akupunktur kan gi smertelindring for pasienter med akutte smerter i nedre del av ryggen (lower back pain). HRV (heart rate variability) er et måleredskap for å måle balansen i det autonome nervesystemet, som skal reflektere den fysiologiske, hormonelle og emosjonelle balansen i kroppen, og det er antatt denne balansen forstyrres ved følelser av smerte.

Trygg metode

I denne studien fant man ikke signifikante forskjeller mellom eksperimentgruppen og kontrollgruppen ved måling av HRV. Det antas likevel at graden av smerte endrer seg etter 15 minutters behandling med akupunktur (målt ved hjelp av VAS), selv om pasientene ikke var fullstendig smertefrie. Studien konkluderer med at akupunktur trolig er en effektiv og trygg metode for å redusere smerteintensitet.

 

Les hele artikkelen HER.

© 2017 Helseverden.no. Alle rettigheter reservert. Design av VinnVinn Reklame

Logg inn

eller    

Forgot your details?

Create Account